Vier nieuwe Nederlanders in Haren

HAREN - Burgemeester Pieter van Veen en specialistisch medewerker back-office Publiekszaken Mannus Boswijk heetten op maandag 8 mei vier nieuwe Nederlanders welkom in het gemeentehuis van Haren. Dit was tijdens een feestelijke bijeenkomst die in Nederland een 'naturalisatieceremonie' heet.

Er zijn drie manieren waarop je Nederlander kunt worden. Je wordt in Nederland geboren of je wordt geadopteerd. De tweede is een procedure die de 'optieprocedure' heet en alleen toegankelijk als je aan speciale voorwaarden voldoet en de derde manier is via een 'naturalisatieprocedure' waarbij je ook aan bepaalde voorwaarden moet voldoen.

Vier nieuwe Nederlanders

Drie van de nieuwe Nederlanders die maandag welkom werden geheten deden dit via een optieprocedure en een via een naturalisatieprocedure. De nieuwe Nederlanders die in Haren werden verwelkomt waren vier mannen uit drie verschillende landen, Soedan, Italië en het Verenigd Koninkrijk,  met elk een andere reden om Nederlander te willen worden. De burgemeester nam alle tijd voor iedereen om in gesprek te komen over hun persoon, beweegreden en ervaring in Nederland.

De heer Bakri Hassan

Bakri Hassan komt oorspronkelijk uit Soedan en heeft een lange en moeilijke weg afgelegd om hier te komen. Hij heeft zijn familie achter moeten laten. Hij had heeft vrienden meegenomen die ook graag Nederlander willen worden in de toekomst. Hij woont vijf jaar in Nederland en is naar Nederland gekomen omdat het hier veilig is.

De heer Mike Weston

Mike Weston komt uit het Verenigd Koninkrijk en is vanwege de liefde 15 jaar geleden naar Nederland gekomen. Hij heeft zijn vrouw 2 januari 2000 voor het eerst ontmoet. Hij is blij in Nederland te wonen en te werken en voelt zich Nederlander. Om dit ook voor de toekomst te kunnen waarborgen heeft hij ervoor gekozen om de Nederlandse nationaliteit aan te vragen.

De heer Stefano Vidili

Stefano Vidili komt uit Italië, Sardinië en is vanaf 1968, dus al 47 jaar, in Nederland. Hij ontmoette zijn vrouw in een discotheek in Zuidlaren en het was liefde op het tweede gezicht. Hij heeft 36 jaar gewerkt in Nederland, maar is inmiddels met pensioen. Omdat het lastig is om Italiaanse officiële papieren te regelen en hij al zo lang in Nederland is, wil hij graag de Nederlandse nationaliteit ontvangen.

De heer Dave Langley

Dave Langley woont al 21 jaar in Nederland en is hier gekomen samen met zijn onweerstaanbare vrouw die hij heeft ontmoet toen ze beiden in het Verenigd Koninkrijk studeerden. Zij hebben daarna samen een wereldreis gemaakt. Toen zij bevallen waren van hun eerste kind, hebben ze gezamenlijk besloten om zich in Nederland te gaan settelen. Hij is blij dat Nederland open en vrij is en woont hier met plezier. Hij heeft ook veel Nederlandse vrienden hier. Mannus Boswijk die voor ieder de procedure op fijne wijze heeft begeleid, gaf na deze persoonlijke verhalen aan dat bij allen de procedure is goedgekeurd. Allen mogen een Nederlands paspoort of ID-kaart in Haren aanvragen indien gewenst. Samen met de burgemeester had Mannus Boswijk nog een verrassing voor alle nieuwe Nederlanders: een prachtig bos bloemen en een echte gemeente Haren paraplu, die ze nodig achten in deze prachtige gemeente waarin zij de heren welkom heetten. Een fotosessie met alle nieuwe Nederlanders en burgemeester Pieter van Veen, waarbij Mannus Boswijk bescheiden op de achtergrond bleef, in de raadszaal van het gemeentehuis in Haren vormde het einde van de feestelijke naturalisatieceremonie. Christine Weston