Herdenking slachtoffers april/meistaking

GLIMMEN - Bij het monument van Appèlbergen in Glimmen vond vanmiddag woensdag 3 mei onder grote belangstelling de jaarlijkse herdenking plaats van de slachtoffers van de april/meistaking 1943.

De April/Meistaking in 1943 was in Nederland de tweede grote staking tegen het wrede optreden van de Duitse bezetters. Ieder jaar worden bij het monument in het bos op 3 mei alle slachtoffers uit de drie Noordelijke Provincies herdacht, en met name de 34 vermoorde mensen die in het gebied van de Appèlbergen in Glimmen in massagraven zijn gedumpt.

Monument Appèlbergen

Op 3 mei 2003 is het monument in de Appèlbergen onthuld, dicht bij de plaats, waar een groot gedeelte van de slachtoffers zijn gevonden in November 1945. Het monument en de jaarlijkse herdenking is een belangrijke herkenning voor jong en oud in onze tijd opdat óók zij nooit diegene zullen vergeten die tegen het onrecht streden en voor de vrijheid van Nederland hun leven hebben gegeven. Om stipt 14:00 uur vertrok de stille tocht vanaf het Paviljoen Appèlbergen naar het monument. De burgemeesters van Haren en Marum hielden elk een korte en indrukwekkende toespraak. De muzikale omlijsting werd verzorgd door een hoornblazer en het 4 mei project koor Groningen. Zij zorgden voor een serene sfeer op deze beladen plek. De Erewacht werd gevormd door de “Bond van Wapenbroeders” en militairen van Defensie. Tijdens de herdenking werden de 34 namen van de slachtoffers voorgelezen waarna de kransen werden gelegd. Ook werd er een tweetal gedichten voorgedragen. De leerlingen van de Quintusschool uit Glimmen, die het monument sinds enkele jaren hebben geadopteerd, legden 34 anjers bij het monument. Stichting 3 Mei Comité kan terug kijken op een herdenking die de aanwezigen niet zullen vergeten.