Lid in de Orde van Oranje Nassau

HAREN -   Burgemeester P. van Veen reikte op woensdag 26 april 2017 mevrouw W.F. Braak-van Caem uit Haren haar lintje uit in het Familiehotel in Paterswolde. Mevrouw Braak heeft haar hele leven in dienst gesteld van anderen, zowel familieleden als niet-familieleden en wordt daarom benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

’s Morgens werd mevrouw Braak-van Caem opgehaald door haar nicht om samen te gaan lunchen in een restaurant aan de Meerweg en daarna samen nog een paar boodschappen in Haren te gaan doen. De lunch zou ter ere van de verjaardagen van haar nicht en haar man zijn. Aangekomen in het restaurant namen ze een kopje koffie, maar haar neef (de man van haar nicht) kwam maar niet opdagen. Nog steeds vermoedde Mevr. Braak niks van wat haar die dag te wachten stond. De man van haar nicht bleek in het Familiehotel op hen te wachten. Hij had zich zogenaamd vergist en vroeg of ze naar het Familiehotel wilden komen. In het geheim waren daar intussen veel vrienden en familie van mevrouw Braak-van Caem bijeengekomen voor een wel heel speciale bijeenkomst.

Burgemeester P. van Veen wachtte haar samen met haar neef op bij de deur van het Familiehotel. Samen met haar liep de burgemeester naar een zaaltje alwaar hij haar vroeg even te gaan zitten en begon haar toe te spreken. Ze had in het begin nog niet in de gaten dat daar ook veel familieleden, vrienden en oude bekenden aanwezig waren. Mevrouw Braak kreeg tot haar grote verbazing een koninklijke onderscheiding uitgereikt voor haar grote bijdrage aan het maatschappelijk leven gedurende vele jaren. Mevrouw Braak is opgeleid tot diacones en heeft haar hele leven klaar gestaan voor mensen die het om wat voor reden dan ook moeilijk hadden, zowel privé als voor de andere medemens.

Na deze toespraak van de Burgemeester was mevrouw Braak-van Caem sprakeloos. Ze is niet snel uit het veld geslagen, maar nu moest ze eerst wel even alles op haar laten inwerken. Ze was erg blij verrast door de Koninklijke onderscheiding en is erg dankbaar voor. Ze kon al dit werk doen door jarenlange steun van haar echtgenoot, maar zonder haar geloof had ze dit alles niet kunnen volbrengen. Ze benadrukt daarmee dat het niet haar persoonlijke verdienste is.  

Na afloop sprak mevr. Braak nog geanimeerd met de Burgemeester en de vele aanwezigen. De familieleden die haar voorgedragen hebben voor de Koninklijke onderscheiding blikken terug op een waardevolle bijeenkomst. De enige keer dat hun “Tante Mien” niet de regie had over het feestje!