Harense Schola Cantorum maakt indruk in Aduard

ADUARD - Harense Schola Cantorum maakt een feest van opening jubileumtentoonstelling in Aduard. Er moesten stoelen bijgezet in de Abdijkerk, zo groot was de belangstelling voor de opening van de jubileumtentoonstelling van het kloostermuseum Aduard, dat dit jaar 20 jaar bestaat.

Gregoriaanse zang

In aanwezigheid van twee wethouders van de gemeente Zuidhorn en de directeur van de NMO, de heer R. Quarles van Ufford uit Amersfoort, de nieuwe eigenaar van de Abdijkerk, genoten de gasten van prachtige gregoriaanse zang van de Schola Cantorum Haren en een lezing van dr. G.van der Werf. De bijeenkomst werd afgesloten met een muzikale demonstratie van Middeleeuwse muziek door Jankees Braaksma op het Rutland orgel.

Tentoonstelling

In dit jubileumjaar 2017 is er een extra feestelijk tentoonstelling. De titel Ritmiek van klank en stilte, geeft het wezen van het kloosterleven aan. Het gaat over de verheven taken van de kloosterling, het Opus Deï. De belangrijkste taak van een monnik bestaat uit de gebedsdiensten; 8 keer per dag, 365 dagen per jaar, een leven lang, gaat de monnik naar de kerk voor de getijden. De liturgie kende een strak ritme en vaste weerkerende patronen. In de tentoonstelling komt aan de orde hoe de liturgie van kerken en kloosters zich vanaf het ontstaan van het christendom tot aan de stichting van de Cisterciënzer orde heeft ontwikkeld. Er zijn heel veel mooie objecten te bewonderen, sommige zijn voor het eerst na 400 jaar terug in Aduard. Een van de pronkstukken is het zgn. Mariadoekje, dat een halve meter breed en hoog, het is in 1541 geborduurd en heeft nog niets van zijn gouden flonkering verloren. Het bijzondere is dat dit sierwerk nog nooit eerder tentoongesteld is. Verrassend is ook de expositie over het orgel, er zijn orgels van klein naar groot, van heel vroege, simpele, naar volledige instrumenten. Het thema van de expositie wordt ook verduidelijkt met een film, van Willem Kroon uit Winsum. Een beetje liefhebber van het orgel zal dit zeker niet willen missen.