Project Space Missie op Harens Lyceum

HAREN - Op het Harens Lyceum wordt op 13 en 14 april een 24 uur durende space missie gehouden door uit klas R3A. De missie valt onder het vak O&O (Onderzoeken & Ontwerpen). De leerlingen doen bij O&O verschillende ontwerp- en onderzoekprojecten. Zo hebben ze al een tent ontworpen en onderzocht of de leerlingen in andere klassen gezond zijn. Bij elk project is een opdrachtgever aanwezig.

ISS, the space to be

Het project waar ze nu mee bezig zijn heet ‘ISS, the space to be’. In het International Space Station, een ruimtestation, worden wetenschappelijke onderzoeken verricht. Het International Space Station bestaat uit meerdere delen, een van de onderzoek modules heet Columbus. De module Columbus wordt na gebootst door de caravan op het schoolplein. In het onderzoekslab zitten acht astronauten. De astronauten gaan tijdens de missie de onderzoeken uitvoeren die door andere leerlingen zijn bedacht.

Life science en fundamental science

In het begin van het project zijn alle leerlingen in groepjes van twee of drie ingedeeld. Deze groepjes hebben twee onderzoeken bedacht; life science en fundamental science. Bij life science wordt gekeken naar de biologische aspecten van de astonauten; wat gebeurt er wanneer iemand vermoeid raakt? De onderzoeken van fundamental science wordt gekeken naar scheikundige invloeden wanneer je in de ruimte bent; reageren stoffen anders wanner je in de ruimte bent?

Mission Departments

De leerlingen zitten nu verdeeld in Mission Departments. De Mission Departments hebben elk een eigen taak voor de missie. Er is onder andere een department voor astronauten, een department media en een department planning. De leerlingen hebben gesolliciteerd voor een plek in het department dat hen het leukst leek. Op 13 april, de dag van de missie, wordt een informatieavond gehouden. Op deze avond worden de departments voorgesteld en over het project verteld. Vindt u dit interessant? U bent welkom! De avond is van 20:00 tot 22:00 uur op Rummerinkhof 8 in Haren. Daan Littel, Guido Nannen, Julian Meijering en Miriam Pierik van MD Media.