De lente in met babygebaren

HAREN - Voorlezen is fijn, elk kind is er dol op. Maar het kan nóg leuker; samen plaatjes kijken, liedjes zingen en gebaren maken. Op 12 april 2017 om 10:00 uur kun je een workshop Baby- en Kindergebaren volgen met als thema 'Lente/Pasen', voor kinderen van 0-4 jaar en hun (groot)ouders, bij het CJG in Haren.

Kinderen kunnen al op jonge leeftijd gebaren maken. Handig, want ze kunnen deze gebaren niet alleen inzetten bij het boekjes lezen, maar ook in hun dagelijkse communicatie. Zo kunnen ze al vanaf 8 maanden oud vertellen wat ze willen, nodig hebben of buiten voorbij zien komen.

 ‘Elk kind gebruikt gebaren’

Gebaren met kinderen is nog niet heel bekend in Nederland, maar echt nieuw is het niet. Isabelle Oosterveld-Noot, van het bedrijf ‘Baby- en Kindergebaar’ vertelt: “Alle kinderen gebruiken gebaren. Denk maar aan zwaaien of het uitsteken van de handjes naar papa of mama ten teken dat hij wil worden opgepakt.” Het gebaren met kinderen is niets anders dan het ondersteunen van je gesproken taal met gebaren uit de Nederlands Gebarentaal. Woorden die belangrijk zijn voor een kind, zoals eten, spelen of slapen, zijn daardoor woorden die regelmatig op een dag voorkomen. Door deze woorden ook te gebaren, komen de gebaren ook regelmatig terug. Door deze herhaling nemen kinderen de gebaren over en kunnen ze al eerder communiceren.

Voordelen babygebaren

Er zijn enorm veel voordelen aan babygebaren. Een enthousiaste moeder: “De gebaren zijn ontzettend handig, vanaf een maand of zeven gebaart onze zoon ook echt terug wanneer hij iets hoort, ziet of iets wil eten of drinken. Het gebaar “vogel” en “licht uit” waren één van de eerste gebaren die hij deed. Momenteel pakt hij heel snel nieuwe gebaren op. Het is geweldig dat hij ons kan vertellen wat hij wil en daarbij ben je ook op een hele leuke manier met je kindje bezig.”

Pasen/lente workshop

Tijdens deze losse workshop kun je kijken of Baby- en kindergebaren wat voor jou en je kindje is. Een docente van www.babygebaar.nl verzorgt een actief programma voor (groot) ouders én kinderen. Samen gaan we boekjes lezen en liedjes zingen en gebaren leren. Doe je mee? Stilzitten is uitgesloten bij deze vrolijke workshop. Waar: Centrum voor Jeugd en Gezin, Mellensteeg 16, Haren  Tijd: 10.00-10.45 uur Kosten: €7,50 €5 per kind met kortingscode ‘cjgkorting’ Opgave via http://www.babygebaar.nlof isabelle.noot@babygebaar.nl