Harense scouts steken de handen uit de mouwen

HAREN - Ruim 150 leden van de vier Harense scoutinggroepen (Trekvogels, Bestevaer, Tecumseh en Look Wide), waren zaterdag 25 maart weer volop actief tijdens de landelijke “opschoondag” in het kader van NederlandSchoon. Traditiegetrouw werd het zwerfafval op de paden, bosjes en oevers rondom de zuid en oostkant van het Paterswoldse- en Hoornsemeer, de Meerweg en de Hoornsedijk opgeruimd.

Het actieterrein werd dit jaar uitgebreid met een locatie elders in de gemeente, enwel naar de Nieuwe Stationsweg tussen het station en de Oude Middelhorst. Een tip van een buurtbewoner dat hier veel zwerfaval lag was niet voor niets, want ook hier haalden de scoutingleden een grote buit zwerfafval binnen.

Minder zwerfvuil

Ditzelfde gold voor het fietspad langs het Noord Willemskanaal tussen de Meerwegbrug en het tunneltje bij het transferium. Naast het gebruikelijk zwerfafval, trof men verkeersborden aan, waarvan één zelfs compleet met paal. Ook een heel oude fiets werd enthousiast uit de berm gevist. Volgens Jan Peter Alberts, die de actie voor de vier scoutinggroepen ook dit jaar weer coördineerde, lag op sommige locaties minder zwerfvuil dan voorgaande jaren zodat het er op lijkt dat Haren wat schoner wordt. Helaas blijven de acties wel nodig, want de buit was ook dit jaar weer een volle laadbak van de gemeentelijke vuilnisauto.

Reacties publiek

De reacties van het publiek zijn altijd weer positief, wat het enthousiasme versterkt. Dat het niet alleen bij woorden bleef ondervonden de meiden van de scoutinggroep Look Wide. Nadat zij klaar waren met de opruimactie aan de Meerweg, werden zij door de eigenaar Dubois van restaurant Friescheveen /botenverhuur getrakteerd op een ijsje. Uiteraard zorgde de gemeente Haren, Bureau Woonomgeving, traditiegetrouw voor de nodige versnaperingen. Al met al weer een plezierige en nuttige actiedag, waaraan het geweldige voorjaarsweer zeker een bijdrage heeft geleverd.