Klussen in het Boeremapark

HAREN -  Ruim 25 vrijwilligers hebben afgelopen zaterdag 11 maart in korte tijd weer een berg werk verzet op de 5e editie van NL Doet in het Boeremapark. NL Doet is een landelijke actie op initiatief van het Oranjefonds .

De kick off vond weer traditioneel plaats rond de klok van tienen bij de Burgemeester Boeremabank in het park. Ook deze keer werden de vrijwilligers ondersteund door twee zeer ervaren medewerkers van Bartelds Hoveniers voor professionele uitvoering en begeleiding van de plantwerkzaamheden. Een kleine delegatie van het AZC Onnen was ook weer van de partij om mee te helpen.

Herstelplan Boeremapark

Het plantvak bij de entree Parkweg opnieuw ingeplant. Dit vak was een paar jaar geleden al eens opnieuw ingericht met rozenstruiken, maar die bleken uiteindelijk niet robuust genoeg. Het vak rond de sierappel (Malus Toringo) is nu opnieuw ingeplant met spierstruik (SpiraeaCinerea ‘Grefsheim’), gesponsord door Bartelds Hoveniers. Deze keer werd wel gewerkt volgens het in 2012 met Van Hall Larenstein gemaakte herstelplan voor het Boeremapark. Zwaar spitwerk werd de vrijwilligers bespaard, want de mannen van Bartelds hadden het vak met de grondfrees in een mum van tijd netjes omgewoeld. Vervolgens kon een ploeg met enthousiaste dames de struiken na deskundige uitleg verdelen en inplanten.

Hertenkamp

In het hertenkamp werd de stal grondig uitgemest en voorzien van een nieuwe laag stro. Ook werden de wilgen in het hertenkamp weer vakkundig geknot en werd een nieuw boom in het hertenkamp geplant. De bijenbomen die eind 2015 door de Imkervereniging werden geschonken aan het park hebben het jammer genoeg niet gered. Deze keer werd een prachtige rode esdoorn (Acer rubrum ‘OctoberGlory’) geplant, opnieuw beschikbaar gesteld door de Imkervereniging.

Zwerfvuil

Ook het ‘parkmeubilair’, de bankjes, afvalbakken en bordjes, werden deze keer grondig gereinigd en zien er weer spic en span uit. De hoeveelheid zwerfvuil viel deze keer gelukkig mee. Slecht 4 vuilniszakken werden gevuld, waar normaal gesproken 8 tot 10 zakken niet ongebruikelijk is. Wel werd een grote hoeveelheid takken die tijdens de stormen van de afgelopen maanden zijn afgeknapt uit de plantstroken getrokken. Uiteraard werd er ook weer het nodige snoeiwerk verricht en bramen verwijderd. De takken en het snoeiafval bleven deze keer niet liggen, maar werd meteen door de mannen van Bartelds versnipperd en in de plantstroken gewerkt. Tot slot werden de gaten en rijsporen in het gazon aangevuld en opnieuw ingezaaid. Rond één uur werd er gezellig in het zonnetje geluncht bij de Boeremabank. Astoria, die ook de koffie had verzorgd, bracht een heerlijke pan bospaddestoelensoep met stokbrood. NL Doet Boeremapark 2017 werd mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van: het Oranjefonds, Bartelds hoveniers, Astoria en de gemeente Haren. Op de site van het Boeremapark vindt u meer informatie: https://boeremapark.nl/