Inschrijving TechniekTrofee 2017 geopend 

Haren - Vanaf 6 maart kunnen basisscholen in het hele land weer meedingen naar de felbegeerde TechniekTrofee 2017. Er zijn zelfs twee prijzen te winnen. Er wordt een Inspiratieprijs uitgereikt van €2.500,-. Deze gaat naar de basisschool met het meest inspirerende idee voor wetenschap- en techniekonderwijs. Nog zo’n prijs van €2.500,- gaat naar de basisschool die wetenschap- en techniekonderwijs op een enthousiasmerende manier in het lesprogramma heeft verweven.

Inzenden kan via www.techniektalent.nu/techniektrofee. Op 20 juni as. worden de winnaars bekend gemaakt door Het Klokhuis-presentator Maurice Lede.

TechniekTrofee

De TechniekTrofee is een initiatief van TechniekTalent.nu en het Ir. W. Maas Geesteranus Fonds. Per 2020 moet Wetenschap & Techniek een vaste plek hebben in het basisonderwijs. Vooruitlopend daarop zijn veel basisscholen al bezig met het verankeren van Wetenschap en Techniek in hun lesaanbod, of met het ontwikkelen van ideeën daarvoor. Doel is om kinderen al op jonge leeftijd in aanraking te brengen met techniek, zodat zij dit later meenemen bij het maken van keuzes voor de toekomst.

 Verwonderlab

Scholen met een inspirerend idee voor wetenschap en techniekonderwijs maken kans op die mooie geldprijs van €2.500,-. Het winnen van de prijs is een mooie opstap om het idee ook echt uit te voeren. Zo ging vorig jaar de Wethouder Luidensschool in Gouda  met de Inspiratieprijs naar huis. De school won met het idee voor een Verwonderlab, waar kinderen onder begeleiding van de techniekcoördinator hun eigen vragen kunnen onderzoeken. Met het Verwonderlab wil de school kinderen stimuleren om zich te blijven afvragen ‘waarom?’ en er ook voor te zorgen dat ze creatief blijven.

 “Ik kan echt elke school aanraden om mee te doen”    

De TechniekTrofee voor het beste voorbeeld van wetenschap- techniekonderwijs ging vorig jaar naar basisschool St. Trudo in Helmond en heeft de school veel gebracht. Techniekcoördinator Cindy Raaijmakers: “Ik kan echt elke school aanraden om mee te doen. Met het prijzengeld schaften we programmeerrobots aan. Zoals de Blue-bot, een soort kevertje dat je aanstuurt met een tablet en een app, en Ozobots die de lijnen volgen die jij met een stift of met je laptop tekent. Met die hulpmiddelen leren kinderen spelenderwijs de beginselen van programmeren.” Ook in andere opzichten hielp de prijs de school vooruit. “Wij merken dat ouders echt voor onze school kiezen vanwege onze aanpak van Wetenschap & Techniek.”

Inzenden tot en met 21 april

Basisscholen in het hele land kunnen hun ideeën voor W&T-onderwijs of hun voorbeelden ervan inzenden via het deelnameformulier op www.techniektalent.nu/techniektrofee. De inzendtermijn loopt van 6 maart tot en met 21 april 2017. Daarna buigt de jury zich over de inzendingen om per categorie maximaal drie nominaties te kiezen. Daaruit selecteert de jury de winnaars van de TechniekTrofee en van de Inspiratieprijs, die op 20 juni 2017 door Maurice Lede (bekend van o.a. Het Klokhuis) bekend worden gemaakt. Sinds 2014 reikt TechniekTalent.nu, in samenwerking met het Ir. W. Maas Geesteranus Fonds, de TechniekTrofee uit. Hiermee worden basisscholen die Wetenschap & Techniek in hun onderwijs (willen) verankeren, in het zonnetje gezet. Voor 2017 staat de vierde editie op de planning.

Over TechniekTalent.nu

TechniekTalent.nu is een samenwerkingsverband van technische sectoren in opdracht van werknemers- en werkgeversorganisaties. Het doel van de stichting is jongeren enthousiasmeren voor de techniek om daarmee technisch talent te winnen voor de technische sectoren. Dit doet de organisatie samen met schoolleiders, decanen, docenten en leerkrachten én technische bedrijven. Door hen te inspireren, te adviseren en te faciliteren met kennis over integratie van techniek en technologie in het funderend onderwijs, en door de samenwerking tussen scholen en bedrijven te stimuleren.TechniekTalent.nu biedt scholen in het hele land kosteloos ondersteuning om meer aandacht aan techniek te besteden. Op zo’n manier dat het leerlingen aanspreekt. Zie ook: www.techniektalent.nu Over Ir. W. Maas Geesteranus fonds Het Ir. W. Maas Geesteranus Fonds is opgericht ter nagedachtenis van Ir. W. Maas Geesteranus. Hij was directeur van Werkspoor en maakte zich hard voor jonge mensen die een technische opleiding volgden. Het Ir. W. Maas Geesteranus Fonds draagt zijn gedachtegoed uit.