Lentekriebels

GLIMMEN - Het prille begin is er, overal schieten gele en groene sprieten uit de grond en veranderen onafhankelijk van temperatuur in sneeuwklokjes, akonieten, krokussen en ook de helleborussen laten hun schitterende bloemen zien. Op zaterdagmiddag 11 maart kunt u mee met de Oldtimer bustocht om de schoonheid van 'snowdrops', zoals de Engelsen de sneeuwklokjes noemen, te bekijken in vele variëteiten. De oldtimer bus vertrekt om 13.00 uur bij het Postillionhotel, Emmalaan 33 in Haren. De reisleiding bestaat uit Walter en Heiltje Hoogesteger van de Groenste tuin van gemeente Haren.

Oldtimer bustocht

Er wordt gereden richting het Grunninger hogeland, naar Warffum, alwaar de pastorietuin wordt bezocht en aan de buitenzijde de fraaie pastorie wordt bekeken. Een wit tapijt van duizenden sneeuwklokje, geplant en vermeerderd vanaf de 12de eeuw, staan in volle bloei onder eeuwenoude bomen. Landhuis Oosterhouw Vervolgens brengt de oldtimerbus het gezelschap naar Leens, de geboorteplaats van Ede Staal die in het dialect zijn mooie Gruninger land bezong. Anno 1860 liet de notaris van het dorp na een reis naar Italië het landhuis Oosterhouw bouwen in Classistische bouwstijl met er omheen een park met vele bijzondere bomen die nu zonder blad schitterde boomkronen laten zien. De laatste 25 jaar werd het huis bewoond door Klaas Noordhuis de bekende tuinarchitect die er zijn tuinboeken schreef en zijn partner de dichter (Cor) C.O. Jellema welke is overleden. Klaas Noordhuis heeft de finishing touch aangebracht aan de tuin die een bijzonder karakter heeft. Ook hier zijn vele soorten sneeuwklokjes te bewonderen en andere voorjaarsbloeiers. Maar ook kan men het bijzondere landhuis van de buiten en binnenzijde bekijken.

Sneeuwklokjes

De bouwstijl ademt een sfeer van vroeger! In dit weekend is Klaas Noordhuis aanwezig voor uitleg en zijn er bijzondere sneeuwklokjes te koop. Het huis staat te koop, maar wordt tijdelijk bewoond door Wilbert van de Kamp (kok en schrijver) die thee met sneeuwklokjestaart serveert. “Het is de lucht achter Oethoezen” is één van Ede zijn beroemde liederen. De vele soorten sneeuwklokjes wuivend in de wind laten hun prille schoonheid zien in de nog koude grond of er geen aardbevingen hebben plaats gevonden! De sneeuwklokjesroute is een middag er op uit, voor galantofielen zoals de liefhebbers van de sneeuwklokjes ook wel worden genoemd. Maar ook voor geïnteresseerden van bouwkunst, de prachtige serviesverzameling van Klaas Noordhuis, de Grunninger dorpen met zijn maren, kerken en boerderijen is er veel te zien. De middag Oldtimer bustocht kost € 10.00 = per persoon. Gepast en contant afrekenen voor vertrek. Het arrangement 'thee en sneeuwklokjesgebak & bezoek aan huis en park' kan ter plaatse afgerekend worden á € 5.00 = per persoon. De reisleiding bestaat uit Walter en Heiltje Hoogesteger van de Groenste tuin van gemeente Haren. Opgave: Colour & Garden tuin en cultuurreizen Mailadres: info@colourandgarden.nl Mobiel: 06 -53259764 Voor meer algemene informatie: www.oosterhouw.nl www.coulourandgarden.nl