Meesterverteller Erik van Dort

HAREN - In de rubriek De Ontmoeting deze week verhalenverteller Erik van Dort (56) uit Haren. Wie is deze meesterverteller uit Haren?

Van Dort woont met zijn gezin met heel veel plezier in de Biotoop in Haren. Maar veel thuis is hij niet. Momenteel is hij heel druk met Knuffels van Mol, een vertelvoorstelling voor kinderen van 4+ en heeft als thema: vluchten. De 100 voorstellingen op rij zijn zelfs voor Erik best veel. Ik spreek hem na zijn power nap, hij is net terug uit Uithuizen waar hij voorstellingen gaf op een basisschool. Van Dort: “Het gaat om een interactief gebeuren want de kinderen doen van alles mee; ze leggen allemaal de eed af om samen te blijven en iedereenmoetgraven om uit de schuur te ontsnappen. We spelen door tot eind maart, acht à tien voorstellingen per week.” Het verhaal wordt verteld door Erik met begeleiding van de muzikanten Ori Rymarczuk en Niels Kooistra. De meeste voorstellingen worden gespeeld op basisscholen in de provincie Groningen. De première van de voorstelling  'Knuffels van Mol' vond plaats op 25 januari op OBS De Tweemaster in Hoogezand.

Knuffels van Mol

Waar gaat Knuffels van Mol over? Van Dort: “De dieren moeten vluchten omdat er mensen komen wonen in hun bos. Mol mag van uil maar twee knuffeltjes meenemen. Het is een tocht vol gevaren; ze maken een bosbrand mee, worden opgesloten door een boer en om de zee over te steken moeten de dieren hun kostbaarste bezit aan de ratten geven. Mol moet voor de overtocht betalen met zijn twee knuffeltjes. Uiteindelijk lukt het de dieren het Hertenpark te bereiken, daar zijn ze veilig. Gelukkig is daar voor Mol een andere mol waar hij de hele dag mee kan knuffelen.”

Vertelkunsten

Hoe wist je dat je over vertelkunsten beschikt? Van Dort: “Op mijn achtste wilde ik al bij toneel. Tijdens mijn werk als docent bij het Doveninstituut in Haren vertelde ik graag verhalen in gebarentaal. Op mijn 24ste luisterde ik naar een verhalenverteller in het Grand Theatre in Groningen. Toen dacht ik ‘dit kan ik ook’. Als ik mijn eigen kinderen voorlas verzon ik altijd de prachtigste verhalen bij het boek, die mijn zoon later dan niet meer kon terugvinden.13 jaar geleden ben ik het gewoon gaan doen! Groningen is rijk aan verhalen. Je kon destijds subsidie krijgen voor erfgoed verhalen.  Ik wilde Groningse sprookjes gaan vertellen met een Gronings strijkkwartet. En zo geschiedde.”

Gevoel

Wat is jouw specialiteit? Van Dort: Het allerbelangrijkste is dat kinderen meteen voelen dat het okay is. Vervolgens trek ik de kinderen in het hier en nu. Ze worden het verhaal en voelen alles mee. Dat bepaalt alles!”

Nominatie Verhalenverteller van het jaar

Onlangs werd van Dort genomineerd voor ‘’Verteller van het jaar”. Dit had hij te danken aan de vertelactiviteiten van het vorig jaar en zijn plannen voor 2017. Wat vond je van deze nominatie? Erik: “Ik had niet verwacht dat ik genomineerd zou worden. Hoewel ik lid ben van de stichting Vertellen, trek ik vooral mijn eigen plan. Ik doe heel veel in het Noorden en bedenk alles zelf. Ik heb trouwens niet gewonnen. Maar dat is niet erg, ik heb veel publiciteit gekregen. Daar ben ik heel blij mee.”

Boek ‘kinderen vertellen verhalen’

In april, mei en juni van dit jaar schrijft Erik samen met zijn vrouw Monica de Vente een boek met als voorlopige titel ‘kinderen vertellen verhalen’ voor leerlingen van het basisonderwijs. Hiervoor gaan zij aan de slag met leerlingen uit groep 1 t/m 8 van verschillende basisscholen in Haren. Waarom is leren verhalen vertellen belangrijk voor kinderen? Van Dort: “Het helpt kinderen in hun verdere leven bij presenteren voor een groep, op school of later op het werk. Ik heb altijd veel aan educatie rondom verhalen vertellen gedaan, bijvoorbeeld in het speciaal onderwijs of een masterclass aan Pabo-studenten. Voor het schrijven van dit boek hebben Erik en Monica een financiële bijdrage gekregen van de landelijke regeling Cultuureducatie met kwaliteit.

Open Podium Biotoop

Is er nog een openbare voorstelling voor kinderen die Knuffels van Mol nog niet gezien hebben? Van Dort: “Tijdens het Open Podium in de Biotoop op 5 maart geef ik om 16:00 uur een voorstelling voor 4+. Iedereen is van harte welkom om te komen luisteren!” Voor meer informatie zie de prachtige site www.vertellus.nl of mail naar info@vertellus.nl Kirsten van der Weide