Leer zelf bijen houden!

HAREN -   De al meer dan 100 jaar geleden opgerichte plaatselijke afdeling van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging  (NBV) in Haren-Paterswolde verzorgt, met steun van de Rabobank, een moderne ‘Basiscursus Bijenteelt’ voor de regio Groningen-stad, de omgeving Eelde-Haren-Paterswolde en een deel van de provincie Groningen. 

Zorgen voor de bijen

Dankzij bestuivende insecten en met name de honingbij, kunnen  veel planten zaden en vruchten leveren voor mens en dier, maar  ……  leefomstandigheden van bijen laten vaak te wensen over. Eén manier om de bijen te helpen is door zelf te gaan imkeren. In 40 lesuren, verdeeld over het seizoen (met minimaal 15 theorie- en praktijklessen), leer je de beginselen van het omgaan met honingbijen. Met de opgedane kennis en ervaringen kan je een bijenvolk gedurende het gehele jaar verzorgen en leer je hoe je een deel van de honing kan oogsten als beloning voor de goede zorg. Daarnaast verzorgt IHP een vervolgcursus waarbij dieper op de stof wordt ingegaan. Deze cursus, ‘Praktisch Imkeren’ genaamd, bestaat uit 9 theorielessen en 6 praktijklessen. Deze cursus is bedoeld voor imkers die zelfstandig  meerdere volken willen onderhouden en geeft een introductie tot de koninginnenteelt.

Cursussen bijenteelt

Basiscursus Deelname aan de ‘Basiscursus Bijenteelt’ kost € 200,= en wordt gegeven in Eelde, met praktijklessen naar keuze in Eelderwolde of Ter Apel. De cursus loopt van maart tot oktober. Alle cursisten ontvangen naast het praktische boek ‘Bijenhouden, hoe doe je dat?’ ook een jaar lang het prachtige en leerzame tijdschrift ‘Bijenhouden’. Vervolgcursus De vervolgcursus ‘Praktisch Imkeren’ kost € 175,= en begint in februari met de theorielessen. Zodra het voorjaar inzet volgt de praktijk over een aantal lessen, verdeeld over het bijenseizoen. Theorie en praktijk worden gegeven in Noordlaren. Voor nadere informatie over de imkercursussen kunt u contact opnemen met Hugo van Rossem (06 – 4683 2114), of kunt u vinden op onze website: http://harenpaterswolde.bijenhouders.nl/. U kunt zich ook rechtstreeks voor de cursus opgeven via de NBV website.