Startschot Poëziemarathon

GRONINGEN - Vandaag, donderdag 26 januari, gaat in Groningen de achttiende Poëziemarathon van start. Tot en met woensdag 1 februari brengt dit spetterende festival activiteiten met dichters op locaties door de hele stad, en ook in onder andere Zuidhorn, Winsum, Leegkerk en Haren: lezingen, optredens, workshops en nog veel meer - ook voor kinderen is er van alles te doen.

Naast het hoogtepunt op 28 januari met de verkiezing van de nieuwe Stadsdichter van Groningen, en de prijsuitreiking van de prestigieuze VSB-Poëzieprijs op 26 januari, vinden er talloze evenementen plaats voor jong en oud. De meeste daarvan zijn zelfs geheel gratis te bezoeken. Een greep uit het overvolle programma: we gaan scheidend stadsdichter Kasper Peters uitzwaaien op de jeugdafdeling van de Groninger Forum Bibliotheek, vanmiddag van 15.30 – 16.30 uur. Esmé van den Boom, Huisdichter van de RUG, verrast de nietsvermoedende HEMA-ontbijter met een gesprek en gedicht, komende donderdag-, vrijdag- en zaterdagochtend van 9.00- 10.00 uur. Op donderdag 26 januari kun je van 13.30 – 17.00 uur snacken met de Patatpoëten in diverse patatzaken in de binnenstad van Groningen. Vrijdagavond 27 januari presenteert stichting Poëziepaleis de finale van de Kinderdichterverkiezing in het Cultureel Centrum van Zuidhorn. Maandagmiddag 30 januari klinken Russische kindergedichten (ook in Nederlandse vertaling) in boekhandel Godert Walter. Dinsdagavond 31 januari kun je in het GRID grafisch museum terecht voor een workshop gedichten schrijven: De woordenweger van Renée Luth. De finish van de Poëziemarathon is op woensdagavond 1 februari in de Kroeg van Klaas met de presentatie van de bundel All inclusive van De Dichtclub.

Bibliotheek Haren

Op de dag vóórdat de achtste stadsdichter van Groningen bekend wordt bekendgemaakt, gaan zijn of haar zeven, geweldige voorgangers met elkaar op tournee. Nooit eerder zag je ze allemaal bij elkaar! Van stadsdichter van het eerste uur, Bart F.M. Droog (2002 – 2005) en Ronald Ohlsen (2005 – 2007), Rense Sinkgraven (2007 – 2009), Anneke Claus (2009 – 2011), Stefan Nieuwenhuis (2011 – 2013), Joost Oomen (2013 – 2015) tot en met de huidige stadsdichter Kasper Peters (2015 – 2017): allemaal dragen ze voor uit eigen werk. Ze maken voor deze gelegenheid een kakelvers gedicht over Stad, dus kom langs voor deze primeur in de gastvrije bibliotheken van Winsum, Zuidhorn en Haren! Vrijdagmiddag 27 januari, Bibliotheek Haren, Brinkhorst 3, 16: 20 tot 16:50 uur. Nieuwsgierig geworden? Er is nog veel meer! Kijk voor het volledige programma, locaties, aanvangstijden en eventuele toegangsprijzen op www.poeziemarathon.nl. Poëzieweek in Nederland en Vlaanderen van 26 januari t/m 1 februari De Poëziemarathon is een festival van Stichting Literaire Activiteiten Groningen, en is onderdeel van de Poëzieweek, die vanaf morgen in heel Nederland en Vlaanderen wordt gevierd.