Programma Museum De Buitenplaats

EELDE - Museum De Buitenplaats presenteert de programmering van de eerste helft van 2017, met de aankomende exposities, de podiumprogrammering en de educatieve activiteiten van het museum.

Museum De Buitenplaats kijkt terug op een succesvol 2016 met vijf mooie tentoonstellingen envele evenementen. We begonnen het jaar met de expositie Mario ter Braak- De Ordening. Lichamen en ondingen. Deze expositie werd onlangs genoemd in de NRC in de top vijf van De beste beeldende kunst van 2016! Andere hoogtepunten waren de opening van de expositie Frank van Hemert. Waanzin en liefdedoorNeelie Kroes; de viering van het 20-jarig jubileum van het museum met de expositie De Appel. Tussen schuld en onschuld; het succesvolle tekenevenement The Big Draw Eelde; bijzondere klassieke concerten en muziekuitvoeringen van singer-songwriters als Tangarine en Tim Knol. Het jaar eindigde met de internationale expositie Albert Moore. Over schoonheid en esthetiek. Een unieke tentoonstelling, want het is de eerste keer sinds zijn dood in 1893 dat het werk van deze negentiende-eeuwse Engelse schilder in een monografische expositie getoond wordt én de eerste keer dat zijn werk in Nederland te zien is. De tentoonstelling over Albert Moore is een samenwerking met York Art Gallery (UK). Het museum gaat 2017 vol optimisme in, een jaar dat opnieuw in het teken zal staan van interessante kunstenaars, mooie tentoonstellingen, klassieke concerten, singer-songwriters en veel meer. Hieronder vindt u het programma voor de eerste helft van 2017.

 Tentoonstellingen

 10 december 2016 t/m 19 maart 2017 Albert Moore. Over schoonheid en esthetiek Tot en met 19 maart presenteren Museum De Buitenplaats en York Art Gallery (UK) een expositie gewijd aan de negentiende-eeuwse schilder Albert Moore (1841-1893). De tentoonstelling toont naast de artistieke ontwikkeling van zijn werk ook de zoektocht naar schoonheid en esthetiek van Albert Moore, die bevriend was met James McNeillWhistler (1843-1903). 1 april 2017 t/m 25 juni 2017 Arno Kramer en Henk Visch In het voorjaar van 2017 toont Museum De Buitenplaats tekeningen van Arno Kramer en sculpturen van Henk Visch. De tentoonstelling gaat in op de overeenkomsten en verschillen in het werk van beide kunstenaars die elkaar al lange tijd kennen. 7 juli 2017 t/m 10 september 2017 Michael Reynolds - an Englishman abroad In 2008 kwam een groot legaat vanuit de Filip Foundation naar Museum De Buitenplaats van de Engelse kunstenaar Michael Reynolds (1933-2008). Michael Reynolds verwierf bekendheid met zijn portretten, maar hij schilderde ook veel landschappen en stillevens

Podiumevenementen

Op zondagmiddag kunt u weer genieten van mooie podiumevenementen. Op het programma staan klassieke concerten, poëzie, jazz, tango en folk. Concerten van o.a. het Nederlands Studenten Kamer Orkest (NESKO), het NNO, een jazzconcert met Masha Bijlsma Band en nog veel meer. Zie www.museumdebuitenplaats.nl voor de hele programmering. Ook dit jaar kunt u in de zomer weer genieten van de gratis toegankelijke museumsessies op het buitenpodium. Omdat de Provincie Drenthe de gemeente Tynaarlo benoemd heeft tot culturele gemeente van 2017 zullen de museumsessies dit jaar in het teken staan van Drentse singer-songwriters.

Educatie

 Denksleutels Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar liggen er bij elke expositie denksleutels klaar die door volwassenen gebruikt kunnen worden om met kinderen in gesprek te gaan over kunst, het museum en de kunstwerken in de tentoonstelling. Denksleutels zijn verrassende vragen die de verbeelding prikkelen, het associëren stimuleren en daarmee het creatief denken bevorderen. Gezinnen met kinderen en scholen die het museum willen bezoeken kunnen gratis gebruik maken van deze denksleutels.

The Big Draw Eelde

In het najaar zal het tekenevenement The Big Draw Eelde 2017 plaatsvinden. The Big Draw is het jaarlijkse evenement van The Campaignfor Drawing. Dit feestelijke tekenfestival wordt gevierd in meer dan 20 landen! Ons doel? Zo veel mogelijk mensen aan het tekenen krijgen. In scholen, musea, winkels, natuurgebieden, dorpshuizen, sportcentra, op straat, noem maar op! E:info@museumdebuitenplaats.nl W:www.museumdebuitenplaats.nl