Startschot voor ambitieuze buurtprojecten

GRONINGEN - In heel Nederland vinden op zaterdag 21 januari feestelijke startbijeenkomsten plaats voor Kern met Pit. 128 nieuwe projecten krijgen het startschot om aan de slag te gaan en 12 afgeronde projecten winnen de Kern met Pit Trofee.

In elke provincie is een startbijeenkomst waarbij de nieuwe buurtprojecten elkaar kunnen ontmoeten, hun persoonlijke adviseur kunnen spreken en waar tegelijkertijd een feestje wordt gevierd. Want dit is ook het moment waarop de ruim 100 projecten die in 2016 zijn afgerond het predicaat Kern met Pit en een cheque van 1000 euro ontvangen daarnaast wordt bekend wie de Kern met Pit Trofee én 1.500 euro heeft gewonnen. Deze trofee gaat naar de projecten die opvallen door bijvoorbeeld de moeilijkheidsgraad, originaliteit of sublieme organisatie.
Van dorp tot stad, van krimpgemeente tot de Randstad: iedereen met een goed idee voor zijn buurt kan meedoen. Voor 2017 hebben zich 128 buurtprojecten aangemeld die binnen een jaar hun droom gaan realiseren. De projecten variëren van een gemeenschappelijke moestuin op een stuk braakliggend land, een kunstwerk om een bijzondere plek te markeren, of een educatieve natuurroute voor de kleinsten uit de wijk.
 
Een boost voor buurtprojecten
Sinds de start van Kern met Pit zijn er ruim 3000 lokale buurtprojecten gestart, opgebloeid en verankerd in de maatschappij. Door deel te nemen kunnen bewonersgroepen de kennis en het netwerk inzetten van KNHM (Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij). Dat zorgt vaak voor een enorme boost: ineens is er iemand die kan adviseren bij een plan van aanpak of die weet bij wie je moet zijn in de gemeente.
Dromen krijgen vorm
Kern met Pit stimuleert zo de betrokkenheid van burgers door ze te voorzien van informatie, praktische workshops en de begeleiding van vrijwillige adviseurs. Zo krijgen dromen steeds meer vorm en is realisatie binnen één jaar mogelijk.