Slowdaten groot succes in Haren

HAREN - Woonzorglocatie de Dilgt in Haren was op 3 januari 2017 de locatie om als oudere een nieuw maatje te ontmoeten. Door middel van ludieke vragen kregen ouderen de kans om op een laagdrempelige manier met elkaar in contact komen.  

Eenzaamheid

Als onderdeel van een documentaire is het slowdate-evenement opgezet door vijf studenten van de Hanzehogeschool te Groningen. Zij maken voor hun opleiding Communicatie met als onderdeel de specialisatie Mediastiek een documentaire over liefde en ouderen. De bedoeling is om de eenzaamheid onder ouderen te verlichten door hen te inspireren met behulp van een korte film. Mevrouw Broer en mevrouw Geelof- de Vries hadden de eer om voorafgaand aan het evenement bij de visagiste langs te gaan. Zo kwamen ze op hun allermooist aan bij het slowdate-evenement’. Mevrouw Broer: “Ik heb heel erg genoten, alles liep heel soepel. Dit is zeker voor herhaling vatbaar!”.

Slowdaten

Het slowdaten bestond uit meerdere rondes van zes minuten. Bij ieder koppel lag op tafel een boekje waarin vragen stonden die men anders niet snel aan elkaar stelt.

Een voorbeeld van zo’n vraag is: “Welke dag uit je leven zou je opnieuw willen beleven?” Hierdoor kwamen er andere gesprekken op gang dan die je normaal met elkaar zou voeren. Er werden veel humoristische gesprekken gevoerd en soms werd er een traantje gelaten. Wanneer de zes minuten voorbij waren, klonk de bel en schoof iedereen een plekje op. Na vier rondes was het tijd voor pauze en kon iedereen genieten van een portie poffertjes gesponsord door Feestverhuur Groningen. Dit viel goed in de smaak bij de aanwezigen.

Meneer Vierveijzer was samen met zijn vrouw aanwezig bij het slowdate-evenement. Zij wonen nog maar kort in de Dilgt en voor hen was dit een kans om nieuwe mensen te leren kennen. Meneer Vierveijzer vertelt: “Ik vond dit evenement buitengewoon goed en leuk. Je krijgt onverwacht met mensen te doen die je anders niet zo snel zou spreken en waar je naderhand van denkt, tjongejongejonge wat had ik die graag als vriend of vriendin.”

Documentaire

De documentaire gaat begin februari 2017 in première in Forum Images Groningen. Daarna worden de beelden via productiehuis Samen in Beeld TV verspreid over diverse verzorgingsinstellingen in Noord-Nederland.