Groen licht voor de kudde van Haren

HAREN - Herder Nico Buitenkamp en zijn schaapskudde zijn een vertrouwd gezicht geworden in de gemeente Haren. Blijft dat ook zo in 2017 en wordt het pilot project van levende grasmaaiers voortgezet?

Nico is commercieel herder en zijn kudde bestaat uit Drentse heideschapen (kleiner, zowel de rammen als ooien hebben hoorntjes) en Schoonebeker schapen (groter en hoornloos). Herder Nico heeft groen licht gekregen van de gemeente Haren en krijgt een vervolgcontract. De gemeente was tevreden over de resultaten. Er zijn veel positieve reacties geweest, vooral in de richting van het ecologische bermbeheer en het educatieve aspect van de kudde. Buitenkamp: “We hebben een tweejarig contract afgesloten met gebiedsuitbreiding in Haren. De kudde wordt straks wel in verschillende groepen gesplitst na de uitbreiding.”

De afgelopen periode hebben de 43 ooien van de Harense kudde acht weken lang bezoek gehad van drie stamboek Drentse rammen. De rammen had Nico gehuurd van een stamboek fokker uit de regio. Nico Buitenkamp: “Eind februari, begin maart verwacht is de eerste lammeren. Ik denk dat er zo’n 60 à 70 worden geboren’. Nico hoeft dan niet te helpen. Buitenkamp: “Het zijn echt oerschapen. Het zijn tengere schapen en lammeren zelf af. De eerste vier uur zijn cruciaal, dan moeten ze biestmelk bij hun moeder drinken om een goede afweer te krijgen.”

Nico heeft de rammen geen dekblokken voor gedaan. Dit is een stempelkussen voor op de borst van de ram. Bij het dekken geeft de ram een stempelafdruk op de achterzijde van de ooi. Het is dus voor mij een verrassing hoeveel ooien nu drachtig zijn, maar ze zijn in goede conditie dus dat zit wel goed.

De schapen van Nico kunnen tegen alle elementen. U kunt ze dus gewoon deze winter buiten tegen komen. Het is een sterk ras. Buitenkamp: “De conditie van de schapen speelt een grote rol. Goed gras in de zomer en vitamines en mineralen. Ze kunnen tegen vorst,sneeuw en regen. Een lammetje heeft nog weinig ondervacht die hen beschermt tegen de regen. Dan kruipt hij onder zijn moeder.”

Het wintergebied van de kudde is het Scharlakenbos, het gebied rondom zorgboerderij de Mikkelhorst en momenteel kunt u ze vinden op Landgoed De Leemgaard in Onnen. In het voorjaar staat de Harense kudde onder andere weer in het Hendrik de Vriesplantsoen met de lammeren!