Je warm zingen

HAREN - In de rubriek De Ontmoeting deze week Sjitske Benniks (60+) uit Haren van het koor Nova Zembla. Het koor Nova Zembla is een lotgenotenkoor in Glimmen en repeteert twee maandelijks op de vrijdagochtend in het Behouden Huys in Glimmen.

Koor Nova Zembla

Bij Nova Zembla zingen momenteel 25 mensen die met kanker te maken hebben. Als patiënt familielid of nabestaande. Zingen helpt de koorleden de intense emoties rondom kanker te uiten en te verwerken. www.koornovazembla.nl Sjitske heeft ook kanker gehad en zingt nu zelf alweer vier jaar bij Nova Zembla. Het koor neemt een belangrijke plaats in haar leven in. Sjitske: “Het is geen gewoon koor, want je deelt iets. Het is een warm koor waar je helemaal jezelf kan zijn, er is altijd een troostende arm om je heen. Het zingen bij Nova Zembla geeft mij veel steun. In het begin moest ik altijd huilen. Er zitten nummers bij die er echt inhakken. Ik ben bij Nova Zembla heel sterk geworden, ik ben er gegroeid, krachtig geworden." Naast haar passie voor zingen is Sjitske ook creatief, al 35 jaar lang. Ze schildert graag, haar hond Misty is een geliefd onderwerp. Ze zit ook bij de breiclub op de Mikkelhorst. Stond met haar zelfgemaakt spullen op de kerstmarkt en doet mee aan schilder- en fotowedstrijden. Je kan haar dan ook vaak in de natuur vinden met haar camera.

Het Behouden Huys

Het Behouden Huys in Glimmen biedt (ex-)kankerpatiënten en hun naasten professionele en betrokken begeleiding bij de verwerking van de psychische, sociale en lichamelijke gevolgen van hun ziekte. www.behoudenhuys.nl

Wat is de betekenis van beide namen?

Dirigent Nova Zembla Antien Frets: “Het zijn symbolische namen. Nova Zembla hangt samen met het Behouden Huys. Het Behouden Huys was het noodonderkomen dat door Willem Barentsz op Nova Zembla werd gebouwd voor de gedwongen overwintering van Barentsz en zijn mannen. Ze wilden naar Indië varen, maar strandden op het ijskoude Nova Zembla. Wij zingen ons warm in koude tijden.”

Benefiet/theeconcert

Vijf jaar lang werd Nova Zembla gesponsord, maar nu is dat niet meer zo en is het koor afhankelijk van donaties. Sjitske: “Nu ondernemen we zelf actie om ons te bedruipen, zoals bijvoorbeeld Mijn Tafel in Haren.” Het is trouwens ook mogelijk om “VRIEND” te worden van het koor. Nova Zembla houdt daarom een benefietconcert in de Bartholomeuskerk in Noordlaren op 5 februari 2017. De opbrengst van de verkochte entreekaartjes, hapjes en drankjes tijdens het benefietconcert komt volledig ten goede aan het koor.

Repetoire

Nova Zembla heeft een breed repertoire aan  Nederlandse, Indiaanse, Afrikaanse, Russische en licht klassieke liederen. De muziek heeft een emotionele lading, kippenvel, een traan en een lach gaan hand in hand. Het zingen betekent veel voor de koorleden. Zij willen dit tijdens het benefietconcert graag laten horen. U bent dan ook van harte welkom om naar het koor te komen luisteren! Kaartjes aan de deur kosten 7 euro, in de voorverkoop 6 euro via Elvira Pruis tijdens de zangochtenden of via haar mailadres: gassion@live.nl.  Aanvang benefietconcert: van 14:30 tot 16:30 uur.  Voor meer informatie over Nova Zembla: www.koornovazembla.nl Kirsten van der Weide