Een keur aan expertise

HAREN - In de rubriek Handel & Wandel staat deze week fysiotherapeut en oedeemtherapeut Lizan Stuulen en bekkenfysiotherapeut Bernet Boers van Fysiotherapie Centrum Raadhuisplein in Haren centraal.

Binnen de muren van Fysiotherapie Centrum Raadhuisplein zijn er diverse specialisaties. Sinds de fusie van de fysiotherapeuten aan het Raadhuisplein en de Middelhorsterweg hebben zij veel expertise in huis, waaronder McKenzie, Manuele Therapie, Dry Needling, Kinderfysiotherapie en Fysiotherapie voor ouderen.

Twee nieuwe specialisaties

Het afgelopen jaar hebben zij daar nog twee specialisaties aan toe kunnen voegen. Lizan Stuulen mag zich naast algemeen fysiotherapeut ook oedeemtherapeute noemen en Bernet Boers heeft in juli de driejarige masteropleiding tot bekkenfysiotherapeut afgerond.

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is een specialisatie welke zich richt op verschillende klachten in het bekkengebied. Dit kunnen klachten rondom zwangerschap zijn, maar ook urineverlies, moeite met plassen, verzakkingsklachten, ontlastingsproblemen en seksuele problematiek. Deze klachten kunnen zowel bij vrouwen als bij mannen voorkomen!  Meestal ligt er een bekkenbodemdysfunctie aan bekkenklachten ten grondslag. Na een uitgebreide intake, waarbij op alle domeinen klachten geïnventariseerd worden, wordt er onderzoek gedaan. Soms zijn dit vragenlijsten of testen, maar de bekkenfysiotherapeut is ook bevoegd om inwendig onderzoek te doen. Dit is niet altijd noodzakelijk, maar kan in sommige situaties zeker een meerwaarde zijn om het probleem in kaart te brengen. Sinds september is de praktijk in het bezit van de MAPLe. Dit is een apparaat die specifiek qua locatie en diepte de functie van de bekkenbodem kan meten, iets wat met oudere apparatuur of handmatig niet zo expliciet gemeten kan worden. Met deze techniek is het mogelijk om nog duidelijker een diagnose te stellen en daarmee een gerichte behandeling aan te bieden. Op klachten in het bekkengebied rust nog steeds een taboe. Dat is jammer, want vaak is er wat aan te doen! Onlangs is er ook gestart met een ZwangerFit en MamaFit. Dit is een actieve cursus om fit te blijven of te worden tijdens en na de zwangerschap. Kijk voor meer informatie over bekkenfysiotherapie en ZwangerFit /MamaFit op onze site.

Oedeemtherapie

Manuele lymfedrainage (volgens de methode ad Vodder) wordt ook wel oedeemtherapie genoemd. De meeste mensen kennen dit van vrouwen die borstkanker hebben gehad. Vaak hebben zij na een borstoperatie last van ophoping van vocht in de arm en hand aan de geopereerde zijde. Lymfedrainage (MLDV) wordt dan toegepast om lymfebanen te activeren en zo het vocht weer af te voeren.  Maar MLDV wordt voor nog veel meer aandoeningen gebruikt. Denk aan zwellingen na botbreuken/operaties/sportblessures, koude benen, (lymfe)oedeem aan arm/hand of been/voet. Maar ook bij chronische neusverkoudheid, hoofdpijnklachten en migraine. MLDV zorgt ervoor dat het lichaam weer in balans komt wat betreft de vochthuishouding, maar ook hormonaal. Lymfe-taping kan toegepast worden bij littekenverklevingen of bij vaste vormen van oedemen om het weer los te krijgen. En er kunnen zwachtels aangelegd worden bij arm/hand of been/voet.  Vaak wordt MLDV toegepast als ondersteuning van de reguliere fysiotherapie. Het kan dus voorkomen dat u bij de fysiotherapeut terecht komt na een sportblessure, maar dat er tijdelijk MLDV wordt toegepast om eerst de zwelling weg te krijgen. Daardoor kan de fysiotherapeut veel sneller starten met zijn therapie. Ook is er een samenwerking met de bekkenfysiotherapeut mogelijk. Het kan bijvoorbeeld gaan om zwellingen na een bevalling of buikklachten zoals obstipatie. Binnen Fysiotherapie Centrum Raadhuisplein kunnen we door de verschillende specialisaties en een goede onderlinge samenwerking de juiste zorg aanbieden. Op onze website www.fysioharen.nl staat er een link naar het overzicht aanvullende verzekeringen fysiotherapie 2017, waarbij u van alle zorgverzekeraars kunt zien voor hoeveel behandelingen u bent verzekerd, en wat uw maandelijkse premie is.