PiernéPiano Sonates in Museum De Buitenplaats

EELDE - PiernéPiano Sonates in Museum De Buitenplaats te Eelde op zondag 18 december 2016! Drie gerenommeerde musici: Jet Röling, piano; Kees Hülsmann, viool en Daniël Esser, cello, spelen: Sonate voor cello en piano; en unepartie in fis klein opus 46 en Sonate voor viool en piano opus 36.

Henri Constant GabriëlPierné (1863-1937)werd geboren in Metz en was de zoon van twee musici. Hij was een ongelooflijk begaafde jongen die op zijn negende werd toegelaten tot het conservatorium in Parijs. Hij was zeer talentvol. Op zijn elfde kreeg hij zijn eerste 'premier prix' en al gauw werd hij toegelaten tot het Parijse Conservatoire national supérieur de musique, waar hij samen met Claude Debussy les kreeg van César Franck en Jules Massenet. Op negentienjarige leeftijd behaalde hij, als jongste ooit, de Prix de Rome. Na zijn verblijf in Italië volgde een voorspoedige carrière als organist en dirigent. Hij werd niet alleen opvolger van César Franck maar tevens assistent en opvolger van Edouard Colonne van het beroemde Orchestre Colonne. Aan dit orkest was hij verbonden tot 1934. In 1937 stierf hij.Behalve als succesvol uitvoerend musicus heeft hij zijn hele leven lang gecomponeerd in de beste tradities van Fauré, Franck en het latere impressionisme. “Hij was geen vernieuwer en dat heeft misschien zijn waardering als componist in de weg gestaan,maar wat doet dat er honderd jaar later nog toe?GabriëlPierné is een volstrekt onbekende en verwaarloosde componist hier te lande en dat is ronduit een schande!” zegt Jet Röling.

Programma

GabriëlPierné: Sonate voor cello en piano; en unepartie in fis klein opus 46 Sonate voor viool en piano opus 36. Aanvang: 14:00-15:00 uur Entree museum: €12,50 museum kaarthouders: €5,- vrienden: €3,50 kinderen gratis Museum De Buitenplaats, Hoofdweg 76 in Eelde info@museumdebuitenplaats.nl