Rachmaninov en het Zilveren Tijdperk in Museum Vosbergen

EELDE - Op vrijdag 2 december vindt in Museum Vosbergen in Eelde een bijzonder concert plaats rond de componist Sergej Rachmaninov door klarinettist Harry-Imre Dijkstra en pianiste Helena Basilova.

Naast de piano-cyclus MomentsMusicaux opus 16 van Rachmaninov zullen werken klinken van tijdgenoten zoals Skrjabin, Medtner en Catoire. Het Zilveren Tijdperk is een periode in de Russische literatuur rond 1900, die zich kenmerkt door symbolisme en de hang naar mystiek. Bekende schrijvers als Achmatova, Pasternak en Balmont waren vertegenwoordigers van een stroming die vond, dat kunst losstaat van nut en moraal en dat kunst meer kan uitbeelden dan de zichtbare wereld toont; men was op zoek naar de hogere werkelijkheid. Poëzie uit het Zilveren Tijdperk was een enorme inspiratiebron voor diverse generaties Russische componisten. Met tekst, uitleg en prachtige muzikale voorbeelden zal het duo Basilova-Dijkstra dit tijdperk tot leven brengen. Basilova en Dijkstra hebben vorig jaar een soortgelijk programma gebracht, toen betreffende Skrjabin, dat door het publiek zeer op prijs gesteld werd.

Helena Basilova

Helena Basilova werd geboren in Rusland en kwam op zevenjarige leeftijd naar Nederland. Na het afronden van haar Conservatorium in Amsterdam studeerde ze een tijd in New York. Ze treedt internationaal op en gaf recitals in vele concertzalen in Europa, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en Azië.

Harry-Imre Dijkstra

De klarinettist Harry-Imre Dijkstra speelt, componeert, arrangeert, reist, legt graag uit en maakt zich sterk voor minder bekend en Oost-Europees repertoire. Hij studeerde aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en doceerde tijdens zijn solisten-studie aan hetzelfde instituut. Met steun van het Prins Bernhard Fonds studeerde hij enige korte periodes bij professor ValeryBezroetshenko in St.Petersburg. Aanvang: 20:15 uur. Toegang € 15,-, inclusief consumptie. Bespreken wordt aangeraden. Museum Vosbergen, Vosbergerlaan 35 Eelde Tel.050-3081291. info@museumvosbergen.nl www.museumvosbergen.nl