Voor judo naar Haren

HAREN - Deze week in de rubriek De Ontmoeting Irma Doeleman (50) uit  Drenthe. Zij reist twee keer per maand naar Judovereniging Haren om les te krijgen in de dojo van Renshu aan de Oude Brinkweg 12 in Haren.

Irma Doeleman woont in Westerbork met haar man en twee dochters. In het dagelijks leven is zij apothekersassistent. Zij is met judoden begonnen bij Kubi Nage in Westerbork begonnen met een seniorenuurtje. Dit is nu al een jaar of twaalf geleden. Zeven jaar geleden is zij naar Budo in Hoogeveen gegaan. Nu train ik op maandagavond in Hoogeveen en op dinsdagavond in Westerbork en op zondag in Haren.
Waarom maak je die lange reis naar Haren?
In de dojo van Renshu, de judovereniging van Haren wordt op zondagochtend lesgegeven aan  judoka's met bruine band en hoger. Ik kom hier graag, want zo leer ik de techniek beter. In Haren wordt lesgegeven door Peter Baas, Wietse Hensema en andere senseis. Ik heb het er dus graag voor over om een keer in de twee weken op zondagochtend naar het Harense te rijden. Ik ga nu ook regelmatig naar Haren met mijn dochter Denise. Zij traint ook samen met mij in Hoogeveen en Westerbork. Vaak staan we drie tot vijf uur per week op de mat. Ik kan iedereen de Judovereniging Haren aanraden, jong en oud!
Wat doe je nog meer om je vaardigheden te vergroten?
Ik train jaarlijks nog verder van huis. In 2015 ben ik voor het eerst naar Tokyo in Japan op trainingskamp gegaan. Daar deed ik mee aan de Kan Geiko, de midwintertraining. Tien dagen lang judotraining van 05.30 tot 07.30 uur, dat was erg vroeg maar ook erg leerzaam. Ik ben in totaal drie weken gebleven en heb daar veel geleerd op judo technisch gebied. Deze zomer heb ik weer meegedaan met de zomertraining en ook met de kata training in Tokyo en weer stond ik 6 a 7 uur per dag op de mat. Weer tien dagen achter elkaar de mat op , maar nu van 18.00 tot 20.00 u.  Een aantal van de judoka's die er toen waren zijn er nu ook weer,  Bryonny ook (zie foto). Altijd leuk om weer oude bekenden te zien! Ik heb weer veel geleerd! Ik heb daar een hoop mensen leren kennen en daar heb ik nog steeds contact mee.
 
Irma Doeleman: "Ik hoop nog lang te kunnen doorgaan met judo. In Japan stonden dames van in de zestig op de mat!
Op zaterdag 17 december wordt het eerste clubtoernooi van dit seizoen in Haren gehouden. Iedereen, van beginnend tot gevorderd, kan meedoen. Voor meer informatie over judovereniging Haren zie www.renshu.nl