Sint Martinus Voederbietenlampionnenwedstrijd

GRONINGEN - Op woensdag 9 november vond in het schip van de Martinikerk in Groningen de jaarlijkse keuring van voederbietenlampions ter gelegenheid van Sint Martinus plaats. Sono en Quincy wonnen in hun leeftijdscategorie de eerste prijs.

1.500 voederbieten uitgedeeld De lampionnenwedstrijd was uitgeschreven door de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken. Aan de wedstrijd hebben rond de 50 kinderen deelgenomen. In de afgelopen anderhalve week zijn zo’n 1.500 voederbieten gratis uitgedeeld onder de leerlingen van de Groninger basisscholen, BSO’s en buurtverenigingen. Tijdens de jurering zongen de kinderen Sint Martinusliedjes onder leiding van organist Eeuwe Zijlstra en vertelde Geert Pruiksma het verhaal van Sint Martinus. Alle kinderen kregen warme chocolademelk van de Martinikerk. Prijswinnaars De winnaars kregen spelen. Alle deelnemers kregen bovendien een Sint Martinussurprise. Volgend jaar zal de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken opnieuw gratis voederbieten uitdelen aan de Groninger jeugd ten behoeve van het jaarlijkse Sint Martinusfeest. De Stad-Groninger basisscholen zullen dan ook de informatiebrochure over het maken van lampions van voederbieten ontvangen. De jury, bestaande uit oud-Tweede Kamerlid Marjo van Dijken, mevrouw Ruth Peetoom, echtgenote van Commissaris van de Koning René Paas en mevrouw Selma van Hulsen, echtgenote van burgemeester Peter den Oudsten, beoordeelde de bietenlampionnen mede op het goed uithollen van de biet en de manier waarop de verlichting was aangebracht. De jury wees de volgende prijzen toe: In de categorie t/m 8 jaar:
  1. Sono Folkers, 2. Brendon van Sloten, 3. Priscilla
In de categorie 9 t/m 12 jaar:
  1. Quincy, 2. Suhaim, 3. Jasmin
De kinderen namen de lampionnen daarna weer mee naar huis om er vervolgens op vrijdag 11 november mee langs de deuren te lopen en er hun Sint Martinusliedjes te zingen. Bietsies en warme chocolademelk Woensdagochtend kreeg Volksvermaken een kleine 100 leerlingen van twee basisscholen op bezoek in de Martinikerk. Centraal onderwerp was vanzelfsprekend Sint Martinus. De kinderen zongen Sint Martinusliedjes, luisterden naar het verhaal van Sint Martinus en hadden vooraf foto’s van hun voederbietlampionnen (bietsies) ingestuurd. Renske (1ste), Thanasis (2de) en Fleur (3de) maakten volgens de jury de mooiste bietsies en wonnen een prijs. De Sint Martinusdagen gaan nog door: donderdagavond krijgen Groningse thuis- en daklozen in de Martinikerk een ganzenmaaltijd aangeboden.

Sint Martinusconcert

Op vrijdag 11 november vindt in de Martinikerk een bijzonder Sint Martinusconcert (12.45-13.30 uur) plaats: een muzikaal samenspel tussen stadbeiaardier Auke de Boer, organist Eeuwe Zijlstra en het schoolensemble van de GSV o.l.v. Marcel den Os. De Raad van Kerken van de stad Groningen verzorgt een Vesper in het koor van de Martinikerk (17.00-17.30 uur) Voor deze Vesper zijn leden van de Syrisch-Orthodoxe Christengemeenschap uitgenodigd. Een speciaal voor dit doel opgerichte Stichting Sint Martinus Pronkjewailn organiseert op vrijdagavond 11 november in het schip van de Martinikerk een evenement, waar de armoede centraal staat (19.30-22.00 uur). Er is een wervelend hoofdprogramma met als thema Veerkracht, in samenwerking met Urban House. Dans, Spoken Word (poëzie) en visuals door jongeren uit de hele stad. Het Haydn Jeugdorkest speelt, de burgemeester komt. Het Sint Martinusberaad Groningen is een samenwerkingsverband tussen de Martinikerk, de Kon. Vereeniging voor Volksvermaken en de Stichting Sint Martinus’ Pronkjewailn.