Juweeltjes uit de vioolliteratuur

EELDE - Op zaterdag 19 november treedt in Museum Vosbergen in Eelde een duo op bestaande uit Kees Hulsmann, viool en Marian Bolt, piano. Zij brengen een programma met werken van Fritz Kreisler, stuk voor stuk juweeltjes uit de vioolliteratuur.

Kees Hulsmann

Kees Hulsmann , geboren in Nederland, begon op 8-jarige leeftijd viool te studeren. Hij werd opgeleid door de vooraanstaande pedagoge Davina van Wely en later door Jo Juda aan het Amsterdams Conservatorium. Kees Hulsmann rondde zijn studie in Amsterdam cum laude af en vervolgde deze bij Manoug Parikian in Londen. Naar aanleiding van een serie concerten in Israël werd Kees Hulsmann benoemd tot concertmeester van het Israëlisch Kamer Orkest. Hulsmann gaf concerten door geheel Europa, het Midden- en Verre Oosten, In Noord- en Zuid Amerika en Rusland. In 1986 werd hem de positie van concertmeester van het Rotterdams Philharmonisch Orkest aangeboden en daarnaast in 1993 eenzelfde functie bij The Hallé Orchestra in Engeland. Kees Hulsmann is al ruim dertig jaar docent aan diverse conservatoria in zijn geboorteland en geeft daarnaast masterclasses in binnen- en buitenland.

Marian Bolt

Marian Bolt studeerde piano bij Herman Uhlhorn in Utrecht en volgde lessen bij Jean-Claude van den Eijnden in Brussel. Zij studeerde af als Uitvoerend Musicus en docent piano en daarnaast ook als Schoolmusicus. Marian Bolt gaf concerten in 17 landen in Europa en daarbuiten met tientallen verschillende partners en ensembles. Ze begeleidde Viktor Liberman tijdens zijn debuutrecital als concertmeester in het Concertgebouw in Amsterdam en won in 1986 met Trio Klavino de audities van het Nederlands Impresariaat. Op CD verschenen bij Attacca werken voor twee piano’s achthandig en bij EMI werken van Kreisler met violiste Lorre Lynn Trytten. Als soliste was ze te horen in pianoconcerten van César Franck, Constant Lambert en Béla Bartok. Sinds 1982, benoemd al tijdenshaar studie, is Marian Bolt werkzaam als docente aan het Utrechts Conservatorium voor correpetitie, piano en ensemblespel. Fritz Kreisler, geboren in 1875, begon zijn loopbaan als wonderkind. Hij werd als zevenjarige en jongste student aller tijden toegelaten tot het conservatorium in Wenen, waar hij drie jaar later afstudeerde alvorens in Parijs verder te studeren. Naast zijn vioolstudie bij Massart en compositielessen bij Delibes had hij nog tijd om zichzelf piano te leren spelen. Hoewel hij al op zijn dertiende een tournee door Amerika maakte, keerde hij het vak toch tijdelijk de rug toe om medicijnen en kunst te studeren. Nadat hij in 1896 terugkeerde naar de muziek was Kreislers naam als Koning der Violisten binnen een paar jaar gevestigd. Toegang € 15,-, inclusief consumptie. Bespreken wordt aangeraden. Aanvang: 20:15 uur Museum Vosbergen, Vosbergerlaan 35 Eelde info@museumvosbergen.nl www.zlatoust.nl www.khareba.nl

Harener Weekblad