Tiny-house: een moderne lifestyle!

GLIMMEN - Naar aanleiding van het artikel 'Huisvesting asielzoekers' in de krant van woensdag 26 januari 2016 stuurden John Dilling (beeldend kunstenaar) en Elisabeth Koelman (docent wiskunde/natuurkunde) uit Glimmen het volgende artikel in.

In het artikel 'Huisvesting asielzoekers' werd gesuggereerd dat een Tiny-house een tijdelijk soort van Prefab gebouwtje is voor een bepaalde tijd. Dit klopt in geenszins met wat de echte betekenis is. Wonen in een Tiny-house is een moderne Lifestyle die het nieuwe minimalistische wonen aan het worden is. Deze in Amerika ontstane nieuwe wooncultuur, is eigenlijk vanwege noodzaak ontstaan door dat grote huizen steeds groter zijn geworden, en mede vanwege het gebrek aan woonruimte en de aversie tegen economische groei en de welvaart, is hierdoor nieuwe generatie jongeren die voornamelijk daardoor kleiner maar compacter willen gaan wonen.

Tiny-house movement

De Tiny-house movement is en nieuwe wooncultuur overgewaaid uit de U.S.A. naar andere werelddelen als Australië en Europa. Vooral in Spanje en Duitsland, maar nu ook in Nederland, Tinyhousenederland.nl,  is deze Tiny-house movement flink aan ’t groeien. Zie reeds bestaande projecten als bij Almere (Oosterwold en Poort), Arnhem, Breda, Rotterdam, Vlaardingen, Zutphen, Alkmaar, Den Helder. Zie voor meer informatie en foto's: www.tinyhousenederland.nl

Wanneer is het genoeg?

De tijd van eindeloze economische groei is gedoemd te eindigen, het is niet langer houdbaar. Overal om ons heen zien we de negatieve gevolgen van de lijn die de overheid en het bedrijfsleven voor ons uitgestippeld heeft; armoede, werkeloosheid, dakloosheid, het uitputten van de aarde, klimaatverandering, toenemende lichamelijke en geestelijke ongezondheid, verarming van onze voeding, vervuiling, geweld, ongelukkigheid. We worden door de economie gestimuleerd meer te consumeren, om steeds grotere en duurdere spullen en huizen te kopen en om dat te kunnen doen moeten we steeds harder werken en hebben we steeds minder vrije tijd om met elkaar te besteden. Wanneer is het genoeg? Om maar over de toenemende luchtvervuiling nog niet te spreken. Wat hebben we nu eigenlijk echt nodig om fijn te kunnen leven? We kunnen de aarde niet blijven uitputten, we moeten terug naar kleiner, naar minder, naar genoeg.

Bewuster en duurzamer

Een Tiny House is de ideale basis om een bewuster en duurzamer leven te creëren. Door het leven in een Tiny House ontdek je wat je echt nodig hebt, wat je echt gelukkig maakt, en het stimuleert je bewuster en duurzaam om te gaan met je energie verbruik van gas, water en stroom. In ruil daarvoor krijg je meer tijd, meer geld, meer vrijheid, en een goed gevoel. Het is wat dat betreft een plaatje dat helemaal klopt: het is precies wat de mensheid nodig heeft om het tij te helpen keren en een duurzame samenleving te creëren, en het is nog leuk ook! Want zeg nu zelf, zou jij niet in zo’n prachtig huisje willen wonen en ook nog in de vrije natuur? We zijn ons er overigens van bewust dat een Tiny House niet voor iedereen is. Het is wel de bedoeling mensen aan het denken te zetten over hoeveel ruimte ze eigenlijk nodig hebben, en ze te stimuleren kleiner te gaan wonen. Zelf hebben we reeds het plan om te gaan wonen in een Tiny-house die we dan ook zelf gaan bouwen naar ons eigen idee, ontwerp, indeling, keuze van duurzame materialen, smaak en van een  aangepast formaat, natuurlijk. Mocht je ook geïnteresseerd zijn of raken in het wonen in een Tiny-house, neem gerust contact op met www.tinyhousenederland.nl en laat je inspireren en verbazen. Minimal house, Maximal living! John Dilling en Elisabeth Koelman