World Press Photo dit jaar in Synagoge Groningen

GRONINGEN - De World Press Photo tentoonstelling is verhuisd! Van 18 november tot en met 11 december is de tentoonstelling te zien in de SYNAGOGE aan de Folkingestraat in Groningen. Deze reizende tentoonstelling met prijswinnende foto’s van de grootste jaarlijkse internationale wedstrijd voor persfotografie is met een interactief randprogramma geschikt voor jong en oud. De expositie is elke dag te bezichtigen.

Beste persfoto’s van het jaar De World Press Photo is een internationale wedstrijd voor persfotografie waar circa 6000 professionele fotografen aan mee doen. Uit de tienduizenden foto’s die ingestuurd worden, selecteert de jury een collectie van de meest indrukwekkende persfoto’s van het afgelopen jaar. De expositie is verdeeld in verschillende categorieën, waaronder Hedendaagse kwesties, Portretten, Natuur en Sport. Dit jaar won de Australische fotograaf Warren Richardson de hoofdprijs met zijn single ‘Hope For a New Life’. In de indringende foto portretteert Richardson vluchtelingen aan de grens van Servië en Hongarije.

Randprogramma Deze twaalfde editie staat in het teken van ‘leren kijken’ en biedt een uitgebreid verdiepend randprogramma. Met het programma wordt er dieper ingegaan op de onderwerpen van expositie, zoals journalistieke objectiviteit, omgang met heftige nieuwsbeelden en de kracht van fotografie als medium. De randprogrammering bestaat onder andere uit lezingen, interactieve rondleidingen, thema-avonden met bijvoorbeeld muziek of theater en een expositie met foto’s van Groningen. Het volledige programma wordt via de website en social media bekendgemaakt.

Eerste kaarten te koop tijdens het Lets GRO Festival WPFG is voor het eerst onderdeel van het Lets GRO innovatiefestival van 9 tot 12 november. Hier beheert zij haar eigen Go Green locatie (Oosterstraat 13a) met verschillende ‘groene’ initiatieven in de stad. De Go Green locatie is een huiskamer waar je van alles te weten komt over ‘sustainability’ in de praktijk. Je kunt hier foto’s bekijken, verhalen vernemen en in gesprek aan gaan met idealistische ondernemers. Bij de Go Green balie zijn tevens de eerste kaarten voor de World Press Photo tentoonstelling te koop!

Wereld Pers Foto Groningen Wereld Pers Foto Groningen (WPFG) biedt met de tentoonstelling bezoekers een inkijk in het dagelijks leven van mensen uit verschillende culturen en landen van de wereld. De stichting haalt de tentoonstelling al sinds 2004 naar Groningen en is daarmee de enige in Noord Nederland. Dit jaar is de organisatie een ambitieus pad ingeslagen, door haar activiteiten uit te breiden met een videoserie over fotografie; verschillende thematische fotoworkshops; en exposities van haar eigen fotocollectie. Daarnaast organiseert zij evenementen in samenwerking met Noorderlicht, het Groninger Forum, Canon Nederland en Lets GRO.