Speuren naar foto's 'wereldtentoonstelling' 1903

GRONINGEN - In de aanloop naar een tentoonstelling over J.A. Huizinga en zijn meubelfabriek 'Nederland', toegespitst op zijn aanwezigheid in de stad Groningen van 1889 tot aan de fusie in 1955 met Rodenberg, zijn de samenstellers op zoek naar alle mogelijke relevant materiaal over de Tentoonstelling van Kunst & Nijverheid van 1903.

Deze 'wereldtentoonstelling' trok nationaal en internationaal grote aandacht. Een van de standhouders was de meubelfabriek 'Nederland' die met een stijlkamer naar ontwerp van Anton Johan Sanders goud won. Ook Marinus van Zutphen (rond die tijd vermoedelijk als freelancer verbonden aan de 'Nederland') won zilver met een meubelontwerp.
De tentoonstelling werd georganiseerd door de Vereniging van Volksvermaken. Helaas is het archief bij een brand tijdens de oorlogsjaren grotendeels in vlammen opgegaan, waardoor er slechts weinig materiaal is overgeleverd aan het nageslacht. Het is echter aan te nemen dat er door de standhouders zelf en de bezoekers foto's en misschien zelfs wel films zijn gemaakt. En dat er ook ander documentatiemateriaal in laatjes en fotoalbums vergeten liggen.
De samenstellers zouden graag in contact komen met eigenaars van dit unieke materiaal. Reacties op: info@meubelfabriekhuizinganederland.nl.