Suvivaltocht door de wildernis van Haren

HAREN - In de rubriek De Ontmoeting deze week Stichting Hampex Haren. Hampex Haren houdt ieder jaar een survivaltocht voor en door Hareners. Op vrijdagavond 18 november is er voor volwassenen een survivaltocht door de wildernis van de gemeente Haren.

Hampex is afgeleid van Wampex en komt oorspronkelijk uit het Engelse leger. Daar werd het in het weekend georganiseerd als tijdverdrijf en als fysieke oefening. Team Hampex Haren bestaat uit Petra de Quastenit, Jan Derk Stuurman en Jur Boomker. Petra: “Sinds 2010 zijn wij een stichting. Om het jaar organiseren wij een survivaltocht voor kinderen en volwassen. Dit jaar is er een tocht voor volwassenen, vanaf 15 jaar kan je deelnemen. Bij ons staat teamspirit en plezier hebben met elkaar voor op. Fysiek is het ook goed te doen, de survivaltocht wordt wandelend afgelegd."

Hampex Haren

Het thema van dit jaar is: Spanning! Hampex Haren gaat niet over de bestaande wegen en vindt ’s avonds plaats. De deelnemers lopen een route. Met gps en via led verlichting kan de route gevonden worden. Tijdens de route voer je ook opdrachten uit om de route te vinden en neem je hindernissen. Het zijn spectaculaire opdrachten. Onderweg worden letters genoteerd, mis je er een dan krijg je strafpunten. Bij de start krijg je ook opdrachten die je onderweg nodig hebt. Petra: "Onderweg is er ook een chocopost, om even bij te tanken, dit jaar midden in het bos." Jan Derk: "De tocht is 10 à 11 kilometer. Je groepje bestaat uit idealiter 5 personen, 4 of 6 is ook mogelijk. Je start in groepjes achter elkaar met tussenpozen. In totaal doen er zo’n 100 mensen mee, op die manier blijft het behapbaar voor ons."

De voorbereiding

Jan Derk: “Wij zijn ongeveer een half  jaar bezig met de route uitzetten en alle voorbereidingen”. Petra: “De opdrachten moeten goed zijn. Ook is de startplek heel belangrijk. Het is een hele kunst om de route en de opdrachten goed voor mekaar te krijgen. We bedenken graag originele opdrachten”. Jan Derk: ‘We vullen elkaar mooi aan!” Petra: “Het is erg leuk dat de deelnemers een nieuw stuk Haren te zien krijgen”. Jan Derk: “Omdat het donker is weten de mensen niet precies waar ze zijn.

Voor de eer

De survivaltocht is niet prestatiegericht, maar bevat wel een wedstrijdelement. Naderhand wordt wel het winnende team bekend gemaakt op de site. De tijd en de behaalde punten leiden uiteindelijk tot het winnende team.

Datum

Vrijdagavond 18 november, starttijd tussen 18:00 uur en 19:30. De survivaltocht duurt een uur of vier, vijf. Door weer en wind, alleen bij onweer wordt de tocht gestaakt!

Aanmelden

Maximaal 6 deelnemers per team. Aanmelden via www.hampexharen.nl. Aanmelden kan tot twee weken voor de tijd. Meer info over Hampex Haren vindt u ook op de site. Als u vragen heeft kunt u het team van Hampex Haren even mailen. Voor honden is de survivalroute niet geschikt. Hampex Haren belooft uitdagend en spannend te worden. Schrijf je je ook in met een team? Het wordt een hartstikke mooie survivaltocht door de wildernis van de gemeente Haren! Kirsten van der Weide