Onthulling hotspotbord in Haren

HAREN -  Zaterdag 15 oktober as. om 13.00 uur wordt het hotspotbord ´Rijkdom langs de Rijksstraatweg’, in het centrum van Haren, nabij Brasserie Intermezzo, Rijksstraatweg 152, onthuld door wethouder Michiel Verbeek.

Sinds september 2015 maken de gemeente Haren en een deel van de gemeente Groningen deel uit van De Hondsrug UNESCO Global Geopark. De afgelopen periode is gewerkt aan een inhaalslag. Onderdeel hiervan is de informatievoorziening van de hotspots in Haren.Een hotspot is een bijzondere plek in het gebied waar het verhaal van De Hondsrug te zien en te beleven is. De onthulling is gekoppeld aan de Dag van de Harener Geschiedenis. Hotspot ´Rijkdom langs de Rijksstraatweg´ Sinds mensenheugenis is de Rijksstraatweg de belangrijkste toegangsweg van Groningen vanuit het zuiden. Het betreft het slotstuk van de eeuwenoude route van Coevorden naar Stad, die over de zandruggen loopt. In de negentiende eeuw kwam het bij de gegoede Groninger burgerij in de mode om de drukte van de stad te ontvluchten en hier aan de toen net aangelegde straatweg een mooi nieuw huis te laten bouwen. Het spreekt voor zich dat de één niet voor de ander wenste onder te doen en natuurlijk een groter en mooier huis wilde neerzetten dan dat van de buren… De Rijksstraatweg doorsnijdt het levendige centrum van Hondsrugdorp Haren. Aan weerszijden van het dorp en het zuidelijker gelegen Glimmen staan zij aan zij de mooiste villa’s en buitenhuizen. Allen gebouwd op de stevige ondergrond van de Hondsrug met mooie doorkijkjes naar het beekdal van de Drentsche Aa. Tientallen huizen staan op de monumentenlijst. Het huis Hemmen (1805) en ‘t Huis de Wolf (1892) horen tot de mooiste villa’s in dit ‘landschap van weelde’. Activiteiten Haren   Vanaf september 2015 is in nauw overleg met de gemeente Haren, Ondernemers Haren, het Dorpsfonds Haren en Marketing Groningen samengewerkt in een aantal activiteiten. De volgende zaken zijn gerealiseerd Hotspots in de gemeente Haren:
  • Rijksstraatweg
  • Het Paterswoldse Meer
  • Doorbraakdal de Besloten Venen
  • Appèlbergen
  • Onnerpolder
  • Noordlaren
  • Noordlaarderbos
  • Oostpolder
Ondernemersnetwerkbijeenkomsten Nauw contact met Hortus Botanicus Haren inzake ´De Hondsrugtuin´ Fietsroute ‘Ontdek Prehistorisch Groningen’ Wandel- en fietsexcursies met een gids Lezingenreeks Hondsrugacademie inNoordlaren in januari 2016 Presentaties voor diverse verenigingen en groepen Toekomstige ontwikkelingen  Plaatsen gebiedsborden Ontwikkelen rol Hortus Haren als Geoparkpoort Uitbreiden gidsengroep Activiteiten vanuit de hotspots De Hondsrug UNESCO Global Geopark  In september 2013 heeft Geopark de Hondsrug de officiële status van Geopark gekregen. Het Hondsruggebied is daarmee het eerste Geopark van Nederland. Nergens ter wereld is een gebied met deze geologische ontstaansgeschiedenis, rijkdom aan archeologische schatten en rijke cultuurhistorie. Sinds november 2015 hebben de 120 Geoparken wereldwijd de UNESCO status gekregen.