Een ingezonden brief

ONNEN -   De redactie ontving een ingezonden brief van de heer N. Geijsen uit Onnen. Hij stuurde deze brief ook naar de gemeente. Hier leest u zijn brief waarin hij zijn zorgen uitspreekt over de bomenkap aan de Viaductweg in Onnen.

Tot onze grote ontzetting zijn aan de Viaductweg (ter hoogte van de monumentale spoorbrug) radicaal alle bomen verwijderd. Een aantal van deze bomen is ca. 50-70 cm in diameter. De natuur, in combinatie met de brug, is beeld bepalend. Het Pieterpad loopt ook langs dit prachtig stukje natuur. In de bomen waren regelmatig de bonte specht, de groene specht en de eekhoorn te zien.
Nadat de bomen verwijderd zijn is er nu volledig zicht op het rangeerterrein. De afmetingen van de bomen zijn dusdanig dat er een vergunning aangevraagd moet worden. Ik heb met zowel de gemeente, de provincie en pro-rail contact gehad; geen van de instellingen kan duidelijkheid verschaffen of er vergund is. Tevens hebben we geen aankondiging gezien door de gemeente, pro-rail of provincie. Aangezien de bomen in de gemeente Haren staat; dient de gemeente de inwoners te informeren over de kap.
We begrijpen uiteraard dat het risico van omvallende bomen op het spoor beperkt moet worden; dit kan echter ook door de bomen goed te snoeien (in plaats van de verwijderen). Het is ons tevens niet duidelijk wat de toekomstige plannen zijn; als bewoners zijn wij bang dat er meer bomen verwijderd gaan worden waardoor het aanzicht en woonplezier wordt aangetast.
Verder valt het ons op dat het onderhoud van de monumentale brug achterstallig is; er zijn lelijke planken geplaatst over de rotte balken. Tevens is de brug op veel plaatsen behoorlijk aan het roesten. Door het te laat schilderen zullen de uiteindelijke renovatie kosten toenemen. Door de verloedering lijkt het de laatste twee jaar ook aantrekkelijker te worden voor graffiti spuiters Eenieder die over het Pieterpad van de Viaductweg over de spoorbrug naar de Dalweg loopt zal beamen hoe uniek deze omgeving is; een parel in de gemeente Haren; waar helaas niet als zodanig mee wordt omgegaan door de gemeente. Wij zijn van mening dat de gemeente  om z’n minst nieuwe bomen moet planten om het aanzicht te herstellen. Tevens willen wij van de gemeente Haren weten welke procedure is gevolgd voor de kap van de bomen en hoe dit is gecommuniceerd met de inwoners. Wij willen voorkomen dat er binnenkort weer van deze prachtige acacia’s langs de Viaductweg,  Dalweg en Gieselgeer worden gekapt waardoor het aanzicht van dit gebied definitief verpest wordt.