Kerken in actie tijdens de Zuidlaardermarkt

ZUIDLAREN - Tijdens de Zuidlaardermarkt op dinsdag 18 oktober wordt er vanuit het verenigingsgebouw De Zijbeuk in Zuidlaren koffie, thee en snert verkocht. Ook kan men hier gebruik maken van het toilet. De opbrengst van deze actie, die is opgezet vanuit de Laar-Dorps- en Magnuskerk, is voor de bestrijding van de hongersnood in de lage streken van het district Sawena in Ethiopië.

In de laatste regentijd is zo weinig regen gevallen dat de oogst van veel boeren mislukt is. Er is vrijwel geen enkel gezin dat niet in de problemen zal komen. Van de 80.000 mensen die in dit district wonen krijgen er 30.000 mensen steun in de vorm van voedselhulp van de overheid. Suffan Hussein, sectiehoofd voor het rampenpreventie en noodhulpprogramma van de lokale overheid vertelt: "Dit zijn de allerarmsten, zij worden geselecteerd door onze lokale project officers".
Hulp van buiten noodzakelijk
De overheid erkent dat voedselhulp van andere organisaties noodzakelijk zijn: Hussein: "We kunnen zeker hulp en ondersteuning gebruiken voor extra steun aan zwangere vrouwen en jonge kinderen. We willen ook voedselhulp kunnen geven aan zeker 50.000 mensen die nu geen voedselhulp krijgen".
Ergste droogte in jaren
"Deze situatie is echt veel erger dan die in 2011. Het is de laatste jaren al vrij droog geweest, de reserves zijn op. En het regende vorig jaar slechts twaalf dagen in september, terwijl normaal in de 'grote' regentijd van juli tot november zeker tachtig dagen regen valt". De hulp vanuit de kerken bestaat uit: voedselhulp, waterputten aanleggen, geiten en koeien aan de zwaarst getroffen gezinnen geven en nieuwe verbeterde zaden verstrekken.
Door tijdens de Zuidlaardermarkt een kopje koffie of iets anders te komen nuttigen in De Zijbeuk draagt u bij aan de bestrijding van de hongersnood in de lage streken van het district Sawena in Ethiopië.