Noordlaren is klaar voor startschot Tocht om de Noord

NOORDLAREN - Zaterdag 24 september start de 11e editie van het Wandelfestival Tocht om de Noord (TodN). Vanaf 06.30 uur starten circa 1000-1100 wandelaars vanuit Noordlaren aan hun wandel-tweedaagse.

De startlocatie is de ijsbaan van ijsvereniging De Hondsrug in Noordlaren, bekend van de vele edities 'eerste marathon op natuurijs'. Passend bij het ijzige karakter zal schaatslegende Jan Uitham het startschot geven. Van zoet naar zout, op zoek naar de Hunze De tocht staat dit jaar in het teken van het zingtuig ‘proeven’ en heeft als thema De Hunze. De route loopt van zuid naar noord en zal na de start op 24 september in Noordlaren op de tweede dag in Zoutkamp eindigen. De rivier de Hunze vormt de rode draad, waarbij de wandelaars letterlijk en figuurlijk van zoet naar zout (water), verticaal door de provincie Groningen, van Drenthe tot aan 't Wad wandelen. Proeven en genieten, eveneens van zoet naar zout Om de wandelaars een onvergetelijke proeverij van Noordlaren te kunnen meegeven is de start en de route aangekleed met het thema ‘proeven van de Hondsrug’ en laten we de wandelaars letterlijk en figuurlijk genieten 'van zoet naar zout': Na het starschot door Jan Uitham en het proeven van alle ijspret gaan de wandelaars via 'hunebed-routeborden', gemaakt door kinderen van kinderdagverblijf Oki, langs de molen, over het terrein van melkveebedrijf Hoenderken.
  1. Eenmaal in de Kerkstraat maken de wandelaars kennis met het dorpsleven en zorgt een kinderband voor een muzikale proeverij van Noordlaren
  2. Ook de Bartholomeuskerk heeft de deuren uitnodigend open en wandelaars kunnen er dit keer (uniek) ook door heen lopen. In de kerk wordt voorgedragen over de kerk, de rivier, natuur en wandelen. Via de zij-uitgang gaan ze op weg richting het Haventje van Noordlaren.
  3. Bij het Haventje zorgt een Shantykoor zorgen voor zoetgevooisde (zeemans)liederen om ze vrolijk uit te zwaaien, de polder in.
  4. Maar op weg richting de polder kunnen ze ook proeven van heerlijk zoete lekkernijen als authentiek zelfgemaakte Noordlarense arretjescake en poffert, gemaakt door de Noordlaarders zelf, én van brood met honing van onze eigen Noordlaarder imker.
  5. Eenmaal in de polder gaan ze de dijk op waar bij de uitkijktoren een heuse 'Langs de lijn' plaats vindt.
  6. De wind wordt hier guurder, de polder wat uitgestrekter en net voordat de wandelaars het Noordlaarder grondgebied verlaten wacht een verfrissend zout hapje waarbij gekozen kan worden uit witlof met zeekraal via Groentekwekerij, een kruidig, ziltig stukje vlees van de Buurderij en/of een hapje heerlijk gerookte paling van Palinghandel Vos.
De wandelaars zijn er dan nog lang niet: zij vervolgen hun weg via Onnen, Haren, Waterhuizen en door de stad Groningen heen eindigen op het Groningse Zernikecomplex. De tweede dag gaan ze vanuit het Groningse via o.a. Winsum en Warfhuizen naar Zoutkamp waar de Tocht om de Noord zal eindigen. Zo smaakt Noordlaren! Vele Noordlaarders hebben zich de afgelopen tijd enthousiast ingezet om de wandelaars deze zaterdag op unieke wijze te laten kennismaken met het dorp. Het zal weliswaar maar een korte happening zijn voor de Noordlaarders – een dik anderhalf uur later zullen de laatste wandelaars het dorp al weer uit zijn – maar de optelsom van sferen en lekkernijen moet wandelaars in dat korte tijdsbestek wél doen ontdekken: “Zo smaakt Noordlaren!”