COLUMN | Het boze buitenlandnieuws

HAREN - Het is vandaag precies een eeuw geleden, dat, in een toch al duistere periode, Roemenië zich in het gewoel der mogendheden wierp. Ter ondersteuning van de geallieerden marcheerden jongemannen op naar Zevenburgen. Wij kennen hun namen niet, noch de namen van de Oostenrijkers die zij bestrijden moesten. Dichter bij huis sneuvelden in dezelfde periode honderdduizenden soldaten in de Slag aan de Somme; hoeveel van hén kent u bij naam? Het einde van de Grote Oorlog zou nog ruim twee jaar op zich laten wachten.

In Nederland was het zomer. Dat was het misschien ook wel in Frankrijk en in Zevenburgen, maar de Grote Generaals wilden niet zwemmen en speelden liever schaak.

Koninginnedag viel destijds op 31 augustus, en werd ook in 1916 uitbundig gevierd. Te Den Haag brachten zangverenigingen een serenade aan koningin Wilhelmina, in de hoofdstad zorgde het Olympisch Comité voor vuurwerk en de Belgische vluchtelingen te Nunspeet schonken Hare Majesteit een fijn afgewerkte sjaal.

Ook in Stad en Lande was 31 augustus 1916 een plezierige donderdag. Het Nieuwsblad van het Noorden vermeldt dat de temperatuur van het zwembadwater zo'n 17 à 18 graden bedroeg; prima om in te zwemmen dus. Het was stil in het Gorecht. Voor de Harense jongens en meisjes, die aanvankelijk wat met hun hoepels en tollen gespeeld hadden, was het heel opwindend om te zien hoe zwetende werklui opmetingen verrichten voor de aan te leggen elektrische tramlijn. In de Stad gebeurde er weinig - zoals te verwachten is van een provinciestad in een neutraal land in de zomer. Twee schoolhoofden (juffrouw Tonkes en meneer Puister) vierden hun jubilea, wat heel leuk was, maar ook vonden er twee aanrijdingen plaats, wat minder leuk was. De dag werd afgesloten met een drukbezocht zomerfeest in de Harmonie.

Tja, dat zomerse neutrale landje in die rare nare tijd... Wie vertaalt eens die regionale kranten van Nederland uit 1914-1918 en verspreidt ze door het Midden-Oosten? In de Somme wordt weer gezwommen.

Jaap Matthijs Jansen