De Ontmoeting met San van Thiel

HAREN - In de rubriek De Ontmoeting kunt u lezen waar inwoners uit de gemeente Haren elkaar ontmoeten. Deze week kunstenares San van Thiel van de cursus Intuïtief en meditatief tekenen en schilderen aan het woord.

Wie bent u en wat organiseert u?

,,Ik ben San van Thiel, 59 jaar en ik woon in Haren. Ik ben kunstschilder. Ik schilder graag verhalen over levens van vrouwen, en dan de aspectien die je niet zo vaak ziet. Een vrouw die verdrietig is of pijn heeft bijvoorbeeld, in plaats van een sexy mooie vrouw. Ik ben erg geïnteresseerd in de psychologie. Tijdens het maken van een schilderij kun je jezelf goed uitdrukken en het zegt veel over je. Ik wil mensen helpen om uit te zoeken waar ze sterk in zijn. Daarom ben ik de cursus Intuïtief en meditatief tekenen en schilderen gaan organiseren.”

Hoe ziet de cursus eruit?

,,Ik vind het belangrijk dat elke cursist zijn of haar eigen pad vindt. Dat doen we bijvoorbeeld door uit te gaan van muziek, geuren of meditatie. Ik geef dan van tevoren al een opdracht, bijvoorbeeld: schilder een boom. We luisteren naar muziek en als dat afgelopen is beginnen we met schilderen. Niet meer praten, maar aan de slag. De een tekent een lange rechte boom, de ander een brede boom met heel veel bloemen en weer een ander tekent er een uiltje in. Dat zegt veel over een persoon, ook onbewust: heb je sterke wortels, of waai je snel om? Ook het kleurgebruik zegt natuurlijk veel. Zie je de wereld positief of een beetje somber?”

Wanneer begint de cursus?

,,De cursus is op donderdagavond van 19.00 tot 21.30 in de Biotoop in Haren. De eerste ronde begint op 1 september. De cursus duurt zes weken.”

Voor wie is de cursus?

,,Voor mensen die denken dat ze niet kunnen tekenen of schilderen. We gaan het kind in die persoon weer opzoeken. Maar de cursus is ook voor mensen die zichzelf beter willen leren kennen.”

Waar kunnen mensen zich opgeven?

,,Dat kan via www.sanvanthiel.com. De cursus kost 95 euro.”

Wilt u nog iets kwijt aan de lezer?

,,Mensen die gewone schilderijen willen maken kunnen ook bij mij terecht. Dan gaan we meer in op de schildertechniek.”