Nicole Jordan zingt sterren van de hemel

HAREN - Sopraan Nicole Jordan zingt zondagmiddag 21 augustus in de Hortus Botanicus in Haren de Amerikaanse sterren van de hemel in liederen van onder meer Amy Beach, George Gershwin, Leonard Bernstein, Samuel Barber en Robert Nathaniel Dett.

Amerikaanse liederen gaan vaak over vaderlandsliefde en de componisten lieten zich veelal inspireren door de Afro-Amerikaanse spirituals, horen we in dit recital. Nicole zal ook over de liederen vertellen. Robert Nathaniel Dett (1882-1943) behoort tot de belangrijkste Afro-Amerikaanse componisten. Hij had een grote voorliefde voor de werken van Antonín Dvořák, die lange tijd in Amerika werkte en ook beïnvloed werd door deze spirituals. Toen Dett Dvořáks muziek voor de eerste keer hoorde, werd hij diep geraakt: ,,Plotseling leek het of ik opnieuw de broze stem van mijn lang geleden overleden grootmoeder hoorde. In een flits begreep ik ineens wat de liederen voor haar rust en vrede moeten hebben betekend.”

Nicole Jordan, geboren in Trinidad, opgegroeid in Canada en woonachtig in Nederland, is naast uitvoerend zangeres ook artistiek leider van The Alchemy Ensemble. In dit muziekgezelschap kan zij haar voorliefde voor muziek in combinatie met storytelling en theater kwijt. Nicole studeerde muziekpsychologie en heeft hierover lezingen gegeven in talrijke landen. Ook heeft zij dit vak onderwezen aan Codarts Rotterdam.

Pianist/dirigent Maarten van Veen is artistiek leider van het Hortus Festival, directeur van het Rotterdamse DoelenEnsemble en artistiek directeur van de Murray Dranoff Foundation in Florida.

Homeland | Nicole Jordan - sopraan, Maarten van Veen - Erard piano. Zondag 21 augustus 2016 om 14.15 uur Hortus Botanicus, Kerklaan 34, Haren. www.hortusfestival.nl. Concertkaarten 26 euro. Early Bird-tarief 23 euro 40 (voor de snelle beslissers)