Monumentendag in teken klooster Yesse

HAREN - De Harense Historische Kring Old Go organiseert de activiteiten voor de Open Monumentendag op 10 en 11 september. Het thema van dit jaar is Iconen en Symbolen. Stichting Klooster Yesse herdenkt dit jaar dat het 800 jaar is geleden dat het klooster in Yesse ( het huidige Essen) is gesticht.

De officiële opening van de Monumentendag zal zijn op vrijdagavond 9 september. Stichting klooster Yesse heeft een rondleiding georganiseerd over de voormalige corpuslanden van het Klooster (opgave is gewenst via info@ kloosteryesse.nl in verband met gelimiteerd aantal). Vertrekpunt is het bezoekerscentrum Essen 7. Start 10.00 uur. Voor andere bezoekers is het centrum geopend van 11.00 – 15.00 uur.

Deze beide historische organisatie hebben de handen ineengeslagen om een fietstocht te organiseren die door het stroomdal van de Hunze leidt naar Kropswolde waar het klooster een buitenhof ( boerderij) had. Door de polders van het stroomdal gaat de route terug naar Haren. Door ditzelfde stroomdal zal ook een bus rijden op zaterdag 10 september. Opgave via info@oldgo.nl of telefoon 0598-395504.

Zowel de bustocht als de fietsroute kennen een tussenstop in Noordlaren. De deelnemers kunnen hier in de Hoeksteen een lezing bijwonen van prof. Henny Groenendijk over de archeologie van dit Hunzedal. Tijdens de Open Monumentendag kunnen op zaterdag 10 september onderstaande monumenten bezocht worden. De Dorpskerk in Haren, de Korenmolen De Hoop in Haren, de Nicolaikerk in Noordlaren en Korenmolen De Korenschoof in Noordlaren.