Leren tekenen en schilderen bij OOK

GRONINGEN -   Wie belangstelling heeft voor het op hoog niveau leren tekenen en portretschilderen door gerenommeerde docenten in een kleinschalige entourage, kan met ingang van september terecht bij Onderneming Op Kunstgebied (OOK) in Groningen.  Ik ben in gesprek met Liesbeth Honders over OOK.

Gepassioneerde en zeer getalenteerde kunstenaars geven in korte cycli intensief les in de geheimen van het portrettekenen en - schilderen of leren in korte tijd de ins en outs van het schilderen met olieverf. De docenten zijn Svetlana Tartakovska uit Haren, Liesbeth Honders en Milan Smidt. Eric Bos geeft bovendien zijn colleges kunstbeschouwing.
Kan je de docenten voorstellen?
Svetlana Tartakovska
Is een toptalent in de klassieke schilderkunst dat al snel na haar kunstvakopleiding exposeerde bij gerenommeerde galerieën, landelijke kunstbeurzen en exclusieve artshows. Landelijk bekend werd ze met haar portret van mediatycoon Joop van den Ende toen ze winnaar werd van het tv-programma 'Sterren op het doek.' Ze is geliefd bij haar leerlingen vanwege haar didactische kwaliteiten en uitstekende lesmethode.
Milan Smidt
Is een jong toptalent, als schilder, maar vooral op tekengebied, wat in deze tijd nogal uitzonderlijk is. Zijn manier van les geven trekt veel mensen die goed willen leren tekenen en hij bezit van nature grote didactische kwaliteiten.
Eric Bos
Is een multitalent. Hij is beeldend kunstenaar, schrijver, kunstjournalist, docent kunstbeschouwing en geeft regelmatig in het Noorden kunstlezingen. Zijn kennis van de kunstgeschiedenis, zijn ervaring als journalist in het vele jaren recensies en beschouwingen schrijven over kunst en zijn praktijkkennis als kunstenaar en tekendocent combineert hij op een aansprekende wijze in zijn colleges kunstbeschouwing. Hij is bij veel mensen bekend door zijn wekelijkse kunstrubriek 'Visualia' in het Dagblad van het Noorden.
Liesbeth Honders
Deed meerdere opleidingen, zoals de lerarenopleiding tekenen&textiele werkvormen en grafisch ontwerpen. Maar pas op latere leeftijd besloot ze zich helemaal aan het schilderen te wijden.Schilderen is haar hartstocht. Vandaar uit wil ze graag haar passie, kennis en kunde delen met anderen. Schilderen is een heerlijke en allesomvattende bezigheid die iedereen zich eigen kan maken. Dat plezier wil ze graag aan anderen doorgeven.
Hoe lang bestaat de Onderneming Op Kunstgebied in Groningen? Onderneming Op Kunstgebied bestaat sinds 2011.
Kan je wat meer vertellen over Onderneming Op Kunstgebied?
Onderneming Op Kunstgebied is ontstaan als combinatie van de ateliers van de ondernemers Liesbeth Honders en Eric Bos met een multifunctionele ruimte voor exposities, het geven van lessen, het houden van lezingen en workshops.
In september begint de cursus portretschilderen met olieverf. Waar kunnen geïnteresseerden zich aanmelden? Via www.ondernemingopkunstgebied.nl en telefonisch 0634389820 of mail naar ondernemingopkunstgebied@gmail.com.
Is deze cursus voor beginners of gevorderden? Voor beide. Er is een speciaal tekenprogramma voor beginners die daarna, als ze willen, kunnen overstappen op de schilderlessen voor gevorderden van Svetlana Tartakovska of je kunt een cyclus schilderen met olieverf volgen. De colleges kunstbeschouwing zijn geschikt voor iedereen, ook al heb je nooit iets over kunstgeschiedenis geleerd.  
Kan iedereen leren schilderen met olieverf? Inderdaad. Het kan zijn dat het je niet ligt, dat je liever met aquarelverf of acrylverf werkt. Maar de techniek van het olieverf schilderen kan iedereen zich eigen maken.
Wat vind je het mooiste van je vak? Het is fijn om met iets bezig te kunnen zijn waarvan je voelt, dit past bij me, hier kan ik mezelf in kwijt. Als ik lange tijd niet schilder word ik onrustig. Je bent met materiaal bezig, met kleuren, met je vermogen goed te kijken en met je verbeelding en dat alles over te brengen op je doek of paneel. Dat is iedere keer weer heel bijzonder, ook al lukt natuurlijk lang niet alles, en ben ik over het eindresultaat ook niet altijd tevreden.
Wat is er te doen tijdens jullie Open Huis op zondag 21 augustus? Het is in de eerste plaats een informatiemiddag, waar belangstellenden kunnen kennismaken met Onderneming Op Kunstgebied, met ons als docenten en met het lesprogramma en het leslokaal. En dat alles in een open en gemoedelijke sfeer. We hopen mensen enthousiast te maken, en dat ze zich aanmelden.
Wat wil je zelf graag nog kwijt? Ik hoop dat mensen die bij ons les krijgen of colleges volgen zich daarna verrijkt zullen voelen. Op een actieve manier doordat ze ineens veel meer kunnen dan ze dachten, op een passieve manier wanneer ze in een museum ronddwalen en ervaren dat ze sindsdien veel beter begrijpen waar kunst over gaat.
Kirsten van der Weide