De ontmoeting met Jan Kees Schelvis uit Glimmen

GLIMMEN -   In de rubriek De Ontmoeting, deze week de ontmoeting met Jan Kees Schelvis uit Glimmen. Hij bracht onlangs zijn eerste boek uit 'Süleymanoglu'. Jan Kees vertelt over zijn achtergrond en de tot standkoming van zijn eerste boek.

Sinds anderhalf jaar woont Jan Kees in Glimmen. Daarvoor woonde hij twintig jaar in Groningen en Haren. Geboren en getogen in Haarlem (1962) en opgegroeid in Beverwijk, verhuisde hij tijdens zijn studie naar Amsterdam. Jan Kees is grafisch ontwerper, illustrator en schrijver. Sinds zijn afstuderen in 1988 aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam is hij als freelance ontwerper actief, eerst als TravauxPublics, inmiddels al jaren als SchelvisOntwerp. Het schrijven en illustreren is van de laatste jaren. Hij is vele jaren docent geweest aan de kunstacademies van Arnhem en Groningen.
Wat doceerde je aan Minerva in Groningen? Op Academie Minerva was ik docent grafisch en typografisch ontwerpen. Ook ben ik korte tijd afdelingscoördinator geweest. Tijdens mijn Minervaperiode heb ik regelmatig met studenten workshops gedaan in Warschau (Polen) en Boedapest (Hongarije). Kan je wat vertellen over SchelvisOntwerp? Sinds mijn afstuderen aan de Rietveld Academie in 1988 ben ik freelance grafisch ontwerper. Ik heb ervoor gekozen om alleen te blijven en niet in teamverband te werken in een ontwerpstudio. Het geeft me de vrijheid om zelf na te denken over concept en uitwerking en de dingen te maken die ik graag wil maken. Zo werkt het natuurlijk niet altijd, want bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van een website, of een tentoonstellingsvorm werk je sowieso in teamverband, maar dan met andere disciplines. Het is niet altijd eenvoudig om alleen te zijn. Je bent kwetsbaar, maar de vrijheid die het me geeft is voor mij een groot goed.
De afgelopen 28 jaar heb ik veel uiteenlopende opdrachtgevers gehad. Van in het oog springende zoals KPN, de overheid en dansgroep Rosas tot privé-opdrachten. Regelmatig ontwerp ik boeken boekomslagen, websites en onderwijsmethodes in opdracht van Sonia van Enter en haar bureau Deep Level Learning.
Hoe ben je op het idee gekomen van dit boek? Enkele jaren geleden ontstond bij mij de behoefte om meer te gaan tekenen en illustreren. Omdat educatie mij ook interesseert ben ik een methode voor kinderen gaan ontwikkelen genaamd 'Waarnemen en schetsen'. Ik vind dat kinderen op de basisschool, naast dat ze leren lezen, schrijven en rekenen, ook moeten leren waarnemen en schetsen. Schetsen aanvankelijk niet als artistieke handeling, maar als vorm van registratie en leermiddel.
Enkele jaren geleden is mijn vader overleden. Kort voordat hij overleed ben ik korte verhalen gaan schrijven over gebeurtenissen uit zijn en mijn leven. Zo is het schrijven begonnen. Daarna ben ik, zonder enige pretentie, maar omdat ik het steeds leuker begon te vinden, alledaagse ervaringen gaan noteren soms gecombineerd met historische  kennis. Geschiedenis heeft me altijd gefascineerd. Als je begrijpt wat er in het verleden is gebeurd kun je de dingen in het heden beter plaatsen. De korte verhalen ben ik voor vrienden op Facebook gaan zetten. Daar kreeg ik erg leuke reacties op. Zo is het eerste boekje ervan gekomen

Süleymanoglu

Süleymanoglu is een bundeling observaties van Jan Kees Schelvis: korte verhalen waarin de auteur – soms op hilarische wijze – niet alleen beschrijft wat hij ziet, maar de gebeurtenissen ook in een context probeert te plaatsen, met veel interesse voor de geschiedenis. ‘Alles is boeiend, maar wat vertelt het me?’ Tussen de verhalen door tekeningen. De auteur is dan de illustrator. De tekeningen zijn in dezelfde periode gemaakt als de verhalen, maar hebben niets met elkaar te maken, of toch wel? Het boekontwerp is ingetogen, met aandacht voor het verhaal.
Schelvis: "We gaan gewoon door en er zit inmiddels ook een kinderboek voor kinderen van 5 tot 95 in de pen!"
 Kirsten van der Weide