Wapperen en kwispeldansen

HAREN - Arianne Meeder uit Haren is kinderboekenschrijfster, vertelster en de vaste columnist van het Harener Weekblad, maandelijks kunt u haar column 'Bijzonder Hortusvolk lezen. Deze week verblijdt ze ons met het verhaal 'Wapperen en kwispeldansen', naar aanleding van het bijenproject in de zomervakantie op de BSO locaties Opstelten en Bibelebontse Borg in Haren

Wapperen en kwispeldansen

De kinderen van BSO Opstelten (VV Haren) zoeken tussen alle foto’s op de fotowand de afbeelding van de wespen. Merendeel van de foto’s zijn van bijen. Het valt dus niet mee maar het lukt. De knalgele gladde wespen wijken toch duidelijk af van de bruine borstelige bijen. Op andere foto’s zijn bijen te zien die water drinken, honing doorgeven, stuifmeelkorrels om hun pootjes hebben, diep in een bloem nectar drinken, eitjes leggen en cellen poetsen. De fotowand is onderdeel van het bijentheater dat van 19 juli tot 4 augustus is opgebouwd bij de BSO locaties Opstelten en Bibelebontse Borg. In het theater is meer te vinden; imkerpakken, wasbrood, een imkerpijp, een bijenkast en bijenkorf. Maar ook bijenraaten honing.

Bijenkijkkast

Maar het meest fascinerende is de bijenkijkkast van de imkerij Zuid-Laren die elke middag 1500 bijen in actie toont. Kinderen zoeken direct de koningin, zien darren die rondscharrelen, werksters die cellen poetsen, bijen die wapperen en kwispeldansen. Het zijn warme vakantiedagen en naast het kijken naar de bijen willen de kinderen ook graag voor hen zorgen. Met hun waterspuitjes druppelen ze water in de luchtgaten ter verkoeling van de bijen. Elke middag begint met een introductie in het bijentheater. Daarna zijn er diverse activiteiten. De eerste middag onderzoeken de kinderen in de buurt van de BSO een plek waar bijen voorkomen. Vlak bij de ingang sportpark de Koepel aan de Onnerweg is een grasveldje dat de kinderen tot “insectenveldje” omdopen. Daar ontdekken ze talloze bijen op de kleine klaverbloemetjes. Op de tweede middag maken ze grote verftekeningen naar voorbeeld van afbeeldingen van de bijen. De derde middag worden er T-shirts gekleurd waarop vrolijk “Bee happy” verschijnt. Maar ook maken kinderen een eigen bellenblaasstick van kralen met raatstructuren en schminken ze elkaar. De vierde middag staat in het teken van een tentoonstelling over “het geheim van het vloeibaar goud”. Kinderen ontdekken hoe nectar honing wordt en maken hier een schitterende strip van die op een mooi tentoonstellingspaneel (met medewerking van de gemeente Haren) wordt gepresenteerd. De vijfde keer worden er kaarsen gedompeld omdat ook bijenwas, naast honing, een product is van de bijen.

Hanny de bij

Dit bijenproject maakt deel uit van Bijzonder Hortusvolk! Onder deze titel kwam vorig jaar het prentenboek uit. Het is een verhaal over Hanny die bij die voor het eerst de korf verlaat en in de Hortus op zoek gaat naar nectar. Hanny vliegt dit jaar verder dan de grenzen van de Hortus. Ze is mijn creatie en komt voort uit mijn fascinatie en verwondering over het bijenvolk en het leven van deze kleine helden. Dat verhaal is veel leuker en hoopvoller dan de negatieve berichtgevingen in de krant over bijensterfte en bijensteken.

Greenpeace

De bij zorgt namelijk met tachtig procent voor het grootste deel voor de bestuiving van onze groenten en fruit. Zonder de bij zouden de schappen in de supermarkt er een stuk leger uitzien. Momenteel voert Greenpeace daarom actie voor gifvrije supermarkten om ons op te roepen de bij en daarmee ons voedsel te redden. Een noodzakelijke actie en ik vraag me af hoeveel mensen ooit echt naar een bij gekeken hebben of de afgelopen week een bij hebben gezien. Het is geen ver van mijn bed show, de bijen vliegen overal; in onze tuinen, parken en perken.

Column Bijzonder Hortusvolk

De column Bijzonder Hortusvolk in deze krant vestigt elke maand de aandacht op het bijenleven in ons dorp Haren. Wie meer van bijen wil weten kan eens op bezoek bij de bijenstal van Hortus of de Mikkelhorst, een bezoek brengen aan de Bijzaak in Yde of mee op excursie met Kees Boele van Natuurpresentaties. Er worden imkerij-cursussen aangeboden door imkerij-verenigingen Haren-Paterswolde en Zuid Laren voor wie een mooie hobby zoekt. Of… je leest eerst het prentenboek Bijzonder Hortusvolk! Met de aankoop van het boek steun je de bijen in Haren. Op 4 augustus zal het bijenproject feestelijk worden afgesloten met een tentoonstelling bij de BSO Bibelebontse Borg in CBS de Borg in Haren. Natuurlijk zal er net als op de andere dagen, honing worden geproefd en bijendropjes worden uitgedeeld en is er voor elke deelnemer een geluksbijtje als herinnering. Belangstellenden zijn welkom tussen 16.00 en 17.00 uur. Prentenboek Bijzonder Hortusvolk! is verkrijgbaar voor € 9,75 bij de Bruna Haren, Boomker, Baboffel, De Mikkelhorst, de Hortuswinkel en de winkels van Het Groninger Landschap. Nieuws en activiteiten zijn via facebookpagina: ‘Prentenboek Bijzonder Hortusvolk’ te volgen. Arianne Meeder