Het nieuwe clubhuis

HAREN - Nog even en dan kan het nieuwe clubhuis van hockeyclub GHHC Groningen aan de Kerklaan in gebruik worden genomen. Wat ging er aan vooraf? Emile Koopmans uit Haren, directeur van Team4 Architecten, vertelt over zijn ontwerp en de totstandkoming van het nieuwe clubgebouw.

Lange adem

Als lid van deze club is Emile vaak aan zijn shirtje getrokken over het clubhuis. Elke keer toen er een nieuw bestuur aantrad was het hun wens om het oude clubhuis te vervangen of te renoveren. 20 jaar is er al sprake van. Ook toen het huidige bestuur (het vijfde in de rij) aantrad vroeg hij zich opnieuw af of het er ooit van zou komen. Maar dit keer is het gelukt. Dit bestuur heeft met enthousiasme en opportunisme haar leden overtuigd om extra geld te stoppen in de club. Via een kleine eenmalige verhoging van de contributie, en via extra participatie in de vorm van obligaties. Koopmans: “Ik heb een groot respect voor bestuursleden die praktisch al hun vrije tijd in de club steken. Soms hing de realisatie van het clubgebouw aan een zijden draadje, maar dit bestuur had een lange adem en ging door, ondanks alle tegenslagen”.

Team 4 Architecten

Het oude clubhuis was echt aan vervanging toe. Opknappen was na al die jaren van uitstel niet meer mogelijk, gezien de staat van het gebouw. Koopmans: “Lang geleden was Jan Kleinjan betrokken bij verbouwingen en uitbreidingen van het oude clubhuis, waar de club al die jaren van heeft kunnen genieten. Ook de komst van het eerste kunstgrasveld in het noorden was zijn verdienste. Jan Kleinjan was architect en één van de oprichters van Team4 Architecten. Het is leuk om verder te werken aan zijn erfgoed.

Stuurgroep van de bouw

In de stuurgroep zitten onder andere de huidige voorzitter van GHHC Martin Robaard en de penningmeester Stephanie Klok-Dohmen. De voorzitter van de stuurgroep is Leon Fock. Zij zijn in hun eigen bedrijf gewend om te bouwen. Van hen ontving Emile een Programma van Eisen waaraan het nieuwe gebouw moest voldoen. “Het is fijn om met een professionele opdrachtgever te werken”, licht Koopmans toe. “Het oude clubhuis functioneerde eigenlijk prima. Dus stonden in dat Programma niet zoveel nieuwe zaken. En toch kun je veel dingen verbeteren.

Ontwerp

Ik heb bijvoorbeeld meer hoogte gegeven aan het gebouw. Dat geeft een groter ruimtelijk effect. En door het dak te laten oversteken is er meer overdekte buitenruimte gecreëerd. Geheel rondom het gebouw, bij de langsgevels en de kopgevels, zie je een overstek. De gevels van het gebouw blijven op die manier beschermd tegen de weersinvloeden. Toeschouwers kunnen op de overdekte terrassen schuilen tegen de regen en als het nodig is verkoelen in de schaduw. Bij het familie toernooi is er al gebruik van gemaakt”, vertelt Emile. “Het nieuwe gebouw is geheel opgetrokken uit hout. Dat vergrijst en het hoeft niet geschilderd te worden. Met golfplaten op het dak heeft het de sfeer van een kapschuur. Er is dus niet gekozen voor een plat dak met een dakterras. Dat is niet verstandig. Je moet immers de mensen bij de tap houden!”.

Inspiratie

De verbondenheid met deze opdracht is groot voor Emile. Hij hockeyt namelijk al vanaf zijn twaalfde. Momenteel doet hij aan bedrijfshockey en aan trimhockey. Al 24 jaar lang, elke zaterdagochtend om half negen, worden de mannen (van 30 tot pak weg 75 jaar) getraind door dezelfde trainster, Astrid van Dijk. Ze spelen geen competitie legt Emile uit en het is vooral erg gezellig. Koopmans: “Ik ben geen kunstenaar, je moet als architect vooral pragmatisch bezig zijn. Het budget is bepalend. En uiteindelijk moet het goed voelen. En sta je als architect tussen het publiek. En reken maar dat je wilt genieten!” 1 oktober is de opening van het clubhuis, dan is tevens ook het lustrum van de club. Tot die tijd kan je via het bouwblog op de site van de club de vorderingen van de bouw volgen. Kirsten van der Weide