'Ik laat me graag verrassen in het veld'

PATERSWOLDE - Booi Kluiving (57) is boswachter en in dienst van Natuurmonumenten. Ik ontmoet Booi op Landgoed Vennebroek in Paterswolde waar Natuurmonumenten gevestigd is. Hij vertelt met passie over zijn werk als boswachter.

Booi zit alweer 37 jaar in het vak. Hij is begonnen als leerling bosarbeider en nu is hij boswachter met een aanstelling als Buitengewoon Opsporings Ambtenaar, kortweg : BOA. Kluiving: “Sommige boswachters hebben een extra opleiding tot buitengewoon opsporingsambtenaar gevolgd. Zij hebben dan de bevoegdheid om in de natuurgebieden waar ze werken toezicht te houden, te handhaven en daders van illegale activiteiten aan te spreken op hun gedrag. BOA’s mogen verdachten staande houden en boetes uitschrijven. Te denken valt dan aan bijvoorbeeld het dumpen van zwerfvuil in het buitengebied, stropen of andere overtredingen, zoals het laten loslopen van je hond en moutainbiken daar waar het niet mag. Niet iedere boswachter is ook een BOA. Boswachters met BOA dragen een insigne“ Natuurmonumenten is een landelijke vereniging en telt 750.000 leden. Kluiving: “Wij proberen meer draagvlak te creëren, met een sterkere maatschappelijke positie hebben wij namelijk ook meer inspraak. Wij zijn betrokken, de publieke opinie is erg belangrijk. De geluidsmuur langs de A28 bij Yde en Groningen had ik er liever niet gehad. Nu kunnen de dieren niet meer naar hun leefgebied.” "In Noord Nederland zijn er meerdere communities. Dit zijn betrokken mensen die samenwerken om een gebied te beschermen. Er wordt gedaan aan onderhoud, er worden lezingen gegeven. Zo is er meer inspraak", legt Kluiving uit. Werken jullie ook samen met Het Groninger Landschap? Kluiving: “Wij delen een gezamenlijke database, dit is financieel aantrekkelijker.”

Vrijwilligers

Kluiving: “Er zetten zich maar liefst 150 vrijwilligers in voor Natuurmonumenten rondom Groningen. Met regelmaat, zo om de twee maanden, verzorgen zijpublieks activiteiten.Ook vinden er educatieve activiteiten plaats, zoals bijvoorbeeld het project ‘Wat zit er in de sloot?’ Zo is er na de zomerperiode op 23 oktober 2016 de Leeuwenloop gepland. Dit is een wandelevenement dat uitgaat van de Lionsclub en vindt plaats op De Braak. In Booi zijn team werken zeven mensen in het buitengebied van Groningen en Noord-Drenthe, zoals de Onlanden, zij onderhouden dit buitengebied en beheren ook de landgoederen zoals De Braak en Vennebroek. Op deze landgoederen vlak buiten de gemeente grenzen kunt u heerlijk wandelen en genieten van de prachtige natuur.

Opzoek naar een nieuwe boswachter

Vereniging Natuurmonumenten is op zoek naar een enthousiaste vrijwilliger voor het houden van toezicht in het Noordlaarderbos en de Vijftig Bunder bij Noordlaren. Kluiving: “Een man of vrouw die het leuk vindt om op de fiets of wandelend contact te maken met onze bezoekers in het Noordlaarderbos en de Vijftig Bunder, een actieve gastheer of gastvrouw. Eigenlijk iemand die onze ambassadeur wil zijn en in het weekend een oogje in het zeil wil houden, bijvoorbeeld als er toch moutainbikers in het bos fietsen. Het is vrijwilligerswerk, u maakt deel uit van een zeer grote groep mensen die zich graag inzet voor de rijke natuur die Natuurmonumenten mag beheren. Het Noordlaarderbos en de Vijftig Bunder is een bos en heidegebied in de gemeente Haren. Wij proberen het buitengebied zoveel mogelijk open te stellen voor het publiek. We hebben ook gebieden waar het bijvoorbeeld wel toegankelijk is voor loslopende honden”. Wat vind je het mooiste aan je vak? Kluiving: “Als boswachter vind ik het leuk verrast te worden door bezoekers in het veld. Ook stel ik mij dienstbaar op, ik help heel graag mensen. Deze eigenschap is heel belangrijk voor een boswachter. Het geven van uitleg en een goede voorlichting is belangrijk. Bijvoorbeeld over de dassenburcht in het Noordlaarderbos. Natuurmonumenten is een publieke organisatie die er bij gebaat is sterker te worden.” Voor meer informatie over Natuurmonumenten zie: www.natuurmonumenten.nl. Ook kan je Natuurmonumenten volgen op Facebook.