Nieuwe fietsroute door prehistorisch Groningen

Groningen - Geopark de Hondsrug, De Verhalen van Groningen en Marketing Groningen hebben de fietstocht 'De Hondsrug: Ontdek prehistorisch Groningen' ontwikkeld. Deze fietsroute is nu beschikbaar.

De route gaat door de gemeenten Groningen en Haren. Onderweg wordt het verhaal van de Hondsrug, waarin ijstijden en prehistorie centraal staan, beleefbaar. De gemeenten Groningen en Haren maken sinds september 2015 deel uit van De Hondsrug UNESCO Geopark. Het Hondsruggebied is het eerste Geopark van Nederland en werd in 2015 uitgeroepen tot UNESCO Global Geopark.

Heuvelruggen

Het Hondsruggebied ten zuiden van de stad Groningen bestaat uit 4 kaarsrechte heuvelruggen die in de voorlaatste ijstijd ontstaan zijn. De meest prominente Hondsrug is de heuvel die van Groningen tot aan Emmen loopt en 70 kilometer lang is. Veel geschiedenis is nog steeds zichtbaar in het landschap, bijvoorbeeld door de essen, hunebedden en beekdalen.

De route

De route start vanaf de Grote Markt, bij het Hoogstraatje in de binnenstad van Groningen. Daar en in de omliggende straten is het hoogteverschil goed zichtbaar en merkbaar. Vanaf dit punt voert de route naar het zuiden langs voormalige akkercomplexen van de Trechterbekercultuur, langs het gehucht Essen met een kloosterverleden en de Harener Hortus Botanicus, waar in 2017 een Hondsrugtuin geopend zal worden. Via onder andere de Rijksstraatweg, het Hunzedal, het dorpje Noordlaren, de Geoparkexpositie bij Waterpark de Bloemert, de hunebedden in Midlaren en Noordlaren, het Noordlaarderbos, het beekdal van de Drentsche Aa, eindigt de route daar waar hij begon: op de Grote Markt. De fietsroute van ongeveer 44 kilometer volgt veelal de fietsknooppunten. De route is onder andere verkrijgbaar bij de VVV.