Samen maken wij de wereld mooier

HAREN - Een groep leerlingen van de Peter Petersenschool heeft zich afgelopen schooljaar bezig gehouden met het project Energy Challenges. Dit is een landelijk initiatief, een project waar gedrag en techniek samenkomen en jongeren het verschil maken. Afgelopen vrijdag 24 juni was de finale in Groningen.

Leerlingen op  basisscholen en middelbare scholen voeren op eigen wijze campagne voor energiebesparing en duurzaamheid op hun school en in hun omgeving. Ze komen in aanraking met duurzaamheid, energie en techniek. Om mee te kunnen doen aan Energy Challenges konden leerlingen die het leuk leek aan het begin van het schooljaar een sollicitatie doen op hun eigen school van 1 minuut. De coördinerende docente en Loek van de leerlingenraad maakten een keus uit de kandidaten. De groep bestaat uit 13 leerlingen van groep 5 t/m 8. Als inspiratie geven de leerlingen aan dat het weggooien van plastic in de put tot het zien van een kolencentrale en denken 'dat moet anders', hun motiveerde mee te doen. Amer & Huib: "De Energy Challenge houdt in dat we de school energie zuiniger moeten maken, dat gaat voor de wind. We zijn er achter gekomen dat we met onze zonnepanelen meer energie opwekken dan we gebruiken. Om precies te zijn wekken we 20.480 MWH op per jaar en we gebruiken 16.012 MWH per jaar, dus we houden 4.478 MWH over! En dat verkopen we. En dan kunnen andere huizen/bedrijven van onze natuurzuivere energie genieten. Alleen is er 1 maar: we verstoken wel veel gas en met zonnepanelen wekken we geen gas op. Dus ons doel is ook: minder gas te gebruiken!" Hoe werkt dat met het verkopen van de energie die over is? Lars: "Die lever je terug aan de energiemaatschappij en dan krijg je daar geld voor, ongeveer 500 euro per jaar. Amber: "We hebben de zonnepanelen van onze school geteld. Het zijn er 144." De groep komt 1 keer in de week of in de twee weken samen met de begeleider Luuk Feenstra. Dan werken ze aan het onderwerp. Zo is er een 'warme truiendag' geweest en zijn er gastlessen gegeven over het milieu aan de kleuters.  Door het bedenken van ideeën en het uitvoeren van activiteiten kunnen de leerlingen sterren winnen. Afgelopen vrijdag ontvingen ze hun laatste ster, zodat ze een volle kaart met sterren hadden.

Finale

Afgelopen vrijdag 24 juni was de finale van de Energy Challenge is Groningen. Hoe was de finaledag?  Huib: " De leerlingen van groep 4 en 5 gingen mee en de bovenbouw mocht kiezen tussen de sportdag of de Energy Challenges. Amber en ik kozen voor de finaledag in Groningen. In een warme bus vertroken we naar de finale. Daar moesten we ons marktkraampje klaarmaken. De jury liep toen langs alle kraampjes. Wij hebben verteld over de zonnepanelen op onze school. De deelnemers moesten zelf ook op hun favoriete kraampje stemmen. Er was een deelprijs, een democratiescheprijs en een hoofdprijs. Omdat wij onze I-pad hadden aangesloten op een zonnepaneeltje en dus geen stroom in ons kraampje hadden ontvingen wij wel een medaille! Verder waren er leuke activiteiten te doen, zo kon je op de smoothiefiets met blender je eigen smoothie bij elkaar fietsen. Deze finaledag van de Energy Challenges vond ik 10 keer leuker dan de sportdag!"

De werkgroep geeft tips om uw huis energiezuiniger te maken

-doe een smintje/tictac in uw mond als u gaat douchen. Als het snoepje in uw mond is opgelost zijn er ongeveer vijf minuten om, dus tijd om onder de douche vandaan te gaan. -plak radiatorfolie achter uw radiator, dan kan de warmte ook niet door uw muur ontsnappen (aluminiumfolie werkt bijna net zo goed). -vervang uw gloeilampen door spaar- of ledlampen. -plak tochtstrips tussen de kieren van uw ramen en deuren.

Gas

Volgend schooljaar willen de leerlingen zich meer richten op het gasverbruik. Groep 8 is er dan helaas niet meer bij. De groep wil dit schooljaar nog een ludieke actie uitvoeren. 'Wat gebeurt er als we de gaskraan van de school dichtdraaien?' Meer informatie over Energy Challenges zie: www.energychallenges.nl