Lezing Chinese symboliek in Hortus

HAREN - In de Hortus in Haren geeft kunsthistorica Alessandra van de Voort een lezing over Chinese symboliek in het Chinees Theehuis op 12 juni.

De Chinese tuinarchitectuur kent een belangrijke ontwikkeling. Zo staan de fraaie tuinen van de Chinese plaats Suzhou, vlakbij Shanghai, op de werelderfgoedlijst van UNESCO, vanwege de bijzondere culturele tradities. De Chinese Tuin in Haren kent veel verwantschap met deze elegante tuinen, en vormt een mooie introductie naar deze Chinese beschavingsvorm. In de lezing wordt verteld over hoe dit type private tuin met vijverpartijen, rotsen, rood geverfde galerijen en paviljoens is ontstaan en hoe de tuin werd gebruikt. Welke gedachten zitten achter dit magische ontwerp? Waarom zijn er zo veel grote rotsen te zien en waarom staat er een grote muur omheen? Aan bod komen de drie levensbeschouwingen: Boeddhisme, Taoïsme en Confucianisme en het resultaat van de indirecte invloed die ze hebben uitgeoefend op de tuinarchitectuur. De symboliek in de tuin is niet los te denken van de symboliek in andere kunstvormen. Tijdens de lezing wordt daarom ook af en toe een link gelegd tussen de Chinese tuin en de Chinese landschapschilderkunst. Schilderkunst en tuinarchitectuur hebben elkaar wederzijds beïnvloed. Ook de keuze en de plaats van de planten en bomen in de Chinese tuin is traditioneel en symbolisch bepaald. Zo staat de sterke en altijd groene pinus (pijnboom) bij de ingang en is het de populairste boom in de schilderkunst. Na afloop van de lezing kunt u de tuin in Haren in een breder context plaatsen en boekt u misschien wel direct een reis naar China!

Kunsthistorica Alessandra van de Voort

Kunsthistorica Alessandra van de Voort was 9 jaar conservator Aziatische keramiek van Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden. Zij studeerde Chinees aan het Taleninstituut van Beijing en woonde een aantal jaren in Vietnam en Indonesië waar zij zich verdiepte in de Aziatische cultuur. Reserveren De lezing vindt plaats in het Chinees Theehuis en duurt van 14 tot ca. 15 uur. Bezoekers betalen de reguliere entreeprijs + 5 euro per persoon voor deelname aan de lezing. Vooraf reserveren is noodzakelijk, dat kan bij de receptie of via info@hortusharen.nl.