Waar komen de bibliotheekboeken vandaan?

HAREN -  Waar komen de bibliotheekboeken vandaan? Door Martijn Aslander. Aslander is stand-up filosoof, ideeënbedenker en verkenner in de informatiesamenleving.

Vraag aan een willekeurige Nederlandse auteur waar de bibliotheekboeken vandaan komen, en hij of zij heeft waarschijnlijk geen flauw benul. Een beetje zoals een stadskind, dat niet weet waar de eieren en de melk eigenlijk vandaan komen. Ergens in mijn fantasie heb ik altijd gedacht dat de ‘biebboeken’, met hun geplastificeerde kaften, gewoon het werk waren van een ijverige bibliothecaresse. Toen ik me onlangs realiseerde dat dat wellicht een tikkeltje naïef was, besloot ik er maar eens in te duiken om erachter te komen hoe het nou precíés zit. (Ik hou van ontdekken – en van bibliotheken). Enkele tweets later was ik op het spoor gezet van NBD Biblion in Zoetermeer, een bedrijf dat een paar miljoen bibliotheekboeken per jaar verwerkt. Ik nodigde mezelf uit voor een rondleiding en was bereid voor personeel een lezing te geven over Nooit Af, met als tegenprestatie een stapeltje Nooit Af en Easycratie in hufterproof biebboek-uitvoering Aan het begin van de productielijn werd ik meteen hardhandig uit de droom geholpen. De originele kaft wordt rücksichtlos van het boek gescheurd en vervolgens gescand en uitgeprint op stevig karton. Het boek krijgt dus een volledig nieuwe, stevige, geplastificeerde kaft, aangebracht met een extra sterke lijmlaag.  Alles ter verduurzaming van het boek.  Leuke informatie, toch? Naast deze ambachtelijke afdeling is er tevens een academische afdeling, die zich bezighoudt met de ‘metadatering’ van de boeken (in welke rubriek hoort een boek thuis, etc, binnen welk register dient een boek geclassificeerd te worden, waar gaat het boek over etc.). Elk boek krijgt bovendien een rfid tag en er wordt een beknopte samenvatting geschreven Ik heb weer een heleboel geleerd. Dat er een hele industrie achter zo’n bibliotheek schuilgaat. En dat er landelijk zeven bibliotheek-exemplaren van Easycratie zijn en maar liefst 28 van 'NOOIT AF'.

'NOOIT AF'

Aslander komt ook in Haren vertellen over zijn nieuwste boek ‘NOOIT AF’ geschreven samen met Erwin Witteveen. Hij geeft een interactieve lezing  op woensdag 18 mei . Georganiseerd door www.NATUURLIJKCentrumBewustzijnenBloei.nl en www.leefstijlkompaz.nl ‘NOOIT AF’ is een totaal nieuwe kijk op de fundamenten van ons leven: werk, school, zorg, overheid en management. Het boek gaat over wat er gebeurt nu iedereen vrij kan publiceren, dupliceren en produceren en wat de impact is op de maatschappij en economie als mensen dit niet alleen om financiële redenen doen, maar ook om een steentje bij te dragen aan een betere wereld. Dit levert ongekende mogelijkheden op die bovendien voortdurend groter en beter worden. Er is helemaal geen tijd meer voor blijvende oplossingen Woensdag 18 mei 20-22 uur,  Vleugel F Biotoop, Kerklaan 30, Haren. Zaal open 19.30 uur, entree € 12,00.