Lisa Brouns uit Haren in de race voor voorleeskampioen

VEENDAM - Biblionet Groningen houdt woensdagmiddag 13 april de provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd. Acht scholieren uit de provincie Groningen strijden tijdens de finale in theater van Beresteyn Veendam om de titel ‘Provinciaal Voorleeskampioen’.

De provinciale winnaar gaat naar de landelijke finale op woensdag 25 mei in Amstelveen. 150 scholen in de provincie Groningen hebben hun schoolkampioen aangemeld en de laatste acht staan in de provinciale finale. Alle deelnemers zijn leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Landelijk hebben bijna 3.300 scholen hun winnaar aangemeld.

8 finalisten

De acht finalisten zijn: Hanna Bonarius van de Boerhaaveschool uit Groningen, Lisa Brouns van CBS De Borg uit Haren, Sarah Chmayssani van RKBS St. Willibrord uit Stadskanaal, Dione Dekker van CBS ’t Haimstee uit Veendam, Aisha Diallo van de Sint Walfridusschool uit Bedum, Fenniek Jager van CBS Het Baken uit Westerlee, Gabi Miskovic van CBS De Zaaier uit Delfzijl en Bonne Smeding van OBS ’t Jonkertje uit Jonkersvaart. Alle finalisten mogen een fragment voorlezen uit een zelfgekozen boek. Ze worden beoordeeld door een jury bestaande uit: Monique Antonis (cluster coördinator Cultuur en Toerisme, Provincie Groningen, Inge Kappert (artistiek leider Poëziepaleis), Sanne Parlevliet (kinderboekenschrijfster)

Landelijke finale

Tijdens de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd op 25 mei mag de Groningse winnaar het opnemen tegen de elf andere provinciale voorleeskampioenen. De uiteindelijke winnaar mag zich niet alleen een jaar lang ‘De Nationale Voorleeskampioen 2016’ noemen, hij of zij wordt ook een jaar lang kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag.

De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Openbare Bibliotheken en wordt dit jaar voor de 23e keer georganiseerd. De wedstrijd motiveert kinderen om te lezen en maakt hen enthousiast voor kinder- en jeugdboeken. De organisaties achter De Nationale Voorleeswedstrijd willen een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is.