Energiewacht Tour: wereldtop op de Vismarkt

Groningen - Met een ploegentijdrit over 11,3 kilometer tussen Groningen en Haren gaat woensdag 6 april de zesde editie van de Energiewacht Tour van start. Aan deze internationale etappekoers voor vrouwen doen de beste wielrensters ter wereld mee.

Maar liefst 8 van de 10 hoogst geplaatste teams van de UCI-ranglijst reizen af naar Groningen om daar van 6 tot en met 10 april de onderlinge strijd aan te gaan. Daarbij de 5 hoogst geplaatste teams van deze ranking, namelijk de Nederlandse formaties Boels-Dolmans en Rabo-Liv, het Duitse Canyon-Sram, het Britse Wiggle-High 5 en de Australische formatie Orica-AIS. 11 UCI-teams, 6 landenteams en 7 clubteams brengen het totaal op 24 ploegen.

Wereldkampioene

Onder de deelnemers wereldkampioene tijdrijden Linda Villumsen uit Nieuw-Zeeland, WorldTour-leidster Chantal Blaak en de nummer 1 van de UCI-ranglijst Anna van der Breggen. Verder staan onder anderen Nederlands kampioene Lucinda Brand, meervoudig rittenwinnares Kirsten Wild, de Vlaamse Jolien D’hoore en titelverdedigster Lisa Brennauer.

Junior-vrouwen

De editie voor junior-vrouwen werd dit jaar door de internationale wielerbond UCI opgewaardeerd naar de status van UCI Nations Cup. Slechts 4 organisatoren op de internationale kalender hebben dat stempel gekregen. De beste 5 ploegen uit de Nations Cup mogen in oktober op het WK in Qatar een extra startplek invullen in de categorie junior-vrouwen. Koersdirecteur Daniëlle Lissenberg-Bekkering: “De Energiewacht Tour voor junior-vrouwen neemt een unieke positie in op de kalender, omdat de etappekoers volledig geïntegreerd is in de wedstrijd voor elite-vrouwen. Dit jaar doen er 14 nationale selecties mee. Hiermee is de Energiewacht Tour het grootste en belangrijkste evenement voor junior-vrouwen in de wereld."

Energy for kids

De organisatie van de Energiewacht Tour wil met Energy for kids ook de Groningse jeugd in beweging krijgen. Het programma bestaat uit een fietsparcours voor kinderen en een parcours met loopfietsjes voor de peuters en kleuters. Verder zijn een springkussen, stormbaan en kinderzweefmolen aanwezig. Alle genoemde activiteiten zijn gratis.

Programma

De ploegentijdrit op woensdag 6 april start om 19.15 uur op de Vismarkt in Groningen. De finish van de laatste ploeg wordt om 20.27 uur verwacht. Na de openingsrit op woensdag 6 april doet de Energiewacht Tour achtereenvolgens Winsum (7 april), Stadskanaal/ Musselkanal (8 april), Zuidhorn en Leek (9 april) aan, om vervolgens op het Waddeneiland Borkum - net als in 2015 – te finishen.