Huismuziek Groningen geeft presentatie in Haren

HAREN - In gesprek met Hanny Geerlings uit Haren, nu al meer dan twaalf jaar met veel plezier voorzitter van Huismuziek Groningen. 

Huismuziek Groningen is de vereniging die u als enthousiast musicus de mogelijkheid biedt om onder professionele leiding in een ensemble te spelen. Daarnaast ieder jaar een orkestproject, en zijn er speelmiddagen rond kerst en meestal in april/mei. Huismuziek Groningen is een regionale vereniging van Huismuziek, de landelijke Vereniging voor Samenspel en Instrumentenbouw, die ieder jaar in juni een nieuw cursus programma presenteert. Zie www.huismuziek.nl. Dat muziek voor Hanny, behalve haar werk, haar grote passie is, zie je terug aan haar andere werkzaamheden in de muziekwereld. Geerlings: "Ik ben afgestudeerd aan het conservatorium in Groningen, hoofdvak blokfluit. Als blokfluitdocente geef ik al meer dan 30 jaar les aan kinderen en volwassenen, beginners en gevorderden. Mijn doel is daarbij, behalve het aanleren van de benodigde vaardigheden, het vertrouwen geven aan de leerling dat het lukt, en natuurlijk het plezier van musiceren". Ik ben ook dirigent van twee blokfluitensembles, waaronder Flûte Ludique. Er spelen Hareners in beide ensembles, we oefenen in Haren, Groningen en soms in Roden. Het tweede ensemble, (nog) zonder naam, speelt in Atelier Aan 't Zandpad in Glimmen”. Naast deze activiteiten, is Hanny koordirigent bij Kooriander en Zangvereniging DES, beide in Groningen Twee koren met enthousiaste zangers, die samen elke week muziek maken. Met deze koren verzorgt zij regelmatig optredens. In alle ensembles en koren vormt, naast het muzikale, ook het sociale aspect van samenzijn en ontmoeten een zeer belangrijk onderdeel van het plezier. Regelmatig wordt Hanny gevraagd voor een coaching van instrumentale ensembles. Voor meer informatie zie: www.hannygeeerlings.nl. Als koorzanger zingt zij al bijna 20 jaar in het Noord Nederlands Concert Koor, en sinds een paar jaar in Coro Sine Nomine. Sinds 2015 is Hanny voorzitter van het bestuur van Huismuziek, de landelijke Vereniging.

Bijzonder Bizet

Binnenkort staat bij Huismuziek Groningen ‘Bijzonder Bizet’ op het programma, rond de opera 'Carmen’ en de ‘Suite Arlésienne’ van Georges Bizet, georganiseerd door de drie enthousiaste bestuursleden van Huismuziek Groningen. Er zijn nu al 38 deelnemers, muzikanten uit Groningen, Friesland en Drenthe. Dit zevende orkestproject vindt plaats op twee zaterdagen: 9 en 16 april. Er worden delen van Carmen en Arlésienne Suite ingestudeerd onder leiding van Reinout Godschalk. Hij heeft een bewerking gemaakt voor de voorhanden zijnde bezetting. Van tevoren wordt een partij op maat toegezonden. Deze cursus is toegankelijk voor alle instrumentalisten, strijkers, blazers, tokkelaars, hoog, laag. Voor koper, blokfluit (SATB), gitaar, saxofoon etcetera. Een aantal jaren les op uw instrument en ervaring in samenspel is gewenst. Geerlings: “Volwassenen en jongeren kunnen instromen op ‘Bijzonder Bizet’. De jongste deelnemer is 11 jaar.  Je kunt je aanmelden via groningen@huismuziek.nl voor deze twee-daagse workshop op 9 april (traditiegetrouw in het Witte Kerkje) en 16 april (locatie nog niet bekend). De presentatie voor het publiek  is aan het eind van de tweede dag om 16:00 uur. Publiek is van harte welkom om te luisteren naar ‘Bijzonder Bizet’. Zie voor de kerk waar de presentatie van ‘Bijzonder Bizet’ plaatsvindt: www.huismuziek.nl. Geerlings: “Muziek is heel universeel, je kan het op alle leeftijden doen, het is voor alle culturen en nationaliteiten, en samen muziekmaken is het leukste dat er is”.