Politiek Café over het associatieverdrag Oekraine

HAREN - Het bestuur van CDA Haren houdt in samenwerking met de CDA-afdelingen Groningen, Zuidhorn, Ten Boer, Oldamt, het CDAJ en de provinciale CDA een politiek café over het komende referendum het associatieverdrag met Oekraïne op vrijdag 1 april in Astoria in Haren.

Het Politiek Cafe begint om 19.30 en is voor iedereen toegankelijk – dus ook voor niet leden van  het CDA. Als inleider en gesprekspartner is Esther de Lange, lid van het Europees Parlement, uitgenodigd. Het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne – opgesteld door de Europese Commissie - is in juni 2014 gesloten en zorgt voor verregaande politie en economische samenwerking. Het verdrag is op 1 januari 2016 gedeeltelijk voorlopig in werking getreden. Dit betreft alleen nog de handel.

Het associatieverdrag

Met het associatieverdrag kiest Oekraine voor samenwerking met de Europese Unie. Met de Oekraïne is echter een heel ander verdrag dan de eerder afgesloten verdragen met andere landen. Het is een omvangrijk verdrag van 500 bladzijden. Het gaat veel verder. Want naast de handelsbevordering zijn ook mensenrechten, samenwerking op defensie, intensivering van de samenwerking op het gebied van justitie en harmonisering van de Oekraïense wetgeving met het Europese wetgeving in het verdrag opgenomen. Oekraïne ontvangt ook miljoenen steun. Er zijn anticorruptie maatregelen. Deze uitbreiding van het verdrag en de spanningen met Rusland, die de Krim heeft bezet en de opstand in Oost-Oekraine steunt, heeft geleid tot de nodige vragen bij de bevolking en tot de keuze van het referendum.

Vragen van te voren graag indienen

Om enigszins zich een oordeel te kunnen vellen en om veel van de tijd deze avond te kunnen besteden aan de discussie wordt gevraagd van te voren al vragen in te dienen.

Aanmelding is verplicht

In verband met de organisatie en mogelijke overtekening bij F.P.M. Slijkerman via e-mail slijkerman@xs4all.nl of de per telefoon 050-5346041.