Praedinius-leerlinge Sterre Wolthers staat op 4 mei op de Dam

Groningen - Sterre Wolthers (16) uit Haren zal op 4 mei haar gedicht voordragen tijdens de Nationale Herdenking op de Dam. De leerlinge van het Praedinius Gymnasium in Groningen won de finale van de wedstrijd Dichter bij 4 mei die donderdagavond in Het Paleis in Groningen plaatsvond.

Het gedicht van Sterre is gekozen uit meer dan 250 inzendingen. “Dit gedicht gaat over mijn familie, over de dingen die toen, in de oorlog, zijn gebeurd. Die gebeurtenissen kunnen je leven nog steeds bepalen. Die oorlog, die laat je niet los", zegt Sterre over haar gedicht. Het gedicht is getiteld: 'Monument'

Monument

Mijn opa droeg een gele ster en mocht plotseling niet meer met zijn moeder naar het park Mijn oma woonde in een kamp en moest buigen voor Japanners in de felle rode zon Mijn opa deelde zijn kamer met een Duitse soldaat het pistool ligt nog op zolder Mijn oma werd pas na de oorlog geboren op een boerderij precies een jaar na de bevrijding Op haar twaalfde hoorde ze hoe haar ouders in de oorlog joden en piloten verstopten in de schuur En in deze twee minuten vraag ik me af wat er gebeurd zou zijn als die Duitser die nacht bij een ander van die vier was ondergebracht was ik er dan geweest?

Dichter bij 4 mei

Dichter bij 4 mei is de jaarlijkse dichtwedstrijd voor jongeren tussen de 14 en 19 jaar, georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met het Poëziepaleis. Het Comité organiseert de wedstrijd sinds 1998 steevast in de provincie waar op 5 mei de Nationale Viering van de Bevrijding begint. Dit jaar de provincie Groningen.

Thema herdenken

Op 6 deelnemende scholen gingen professionele dichters met leerlingen aan de slag om een gedicht te schrijven over het thema herdenken. Groningse jongeren konden hun gedicht ook individueel insturen. Voor de finale werden 15 gedichten geselecteerd. Juryvoorzitter Anne Vegter (Dichter des Vaderlands) over de inzendingen van dit jaar: ‘’Aan de 15 beste inzendingen uit Groningen valt op dat de dichters heel precies en muzikaal kunnen dichten. De dichters zijn onderzoekend en de gedichten intelligent.’’

Finaledag

Op de finaledag kregen de 15 finalisten een rondleiding door de Synagoge Groningen en maakten ze kennis met gastspreker René de Vries (1932) uit Delfzijl. Hij overleefde de oorlog door onder te duiken op verschillende adressen in Friesland. De Vries: "Vrijheid gaat niet alleen over toen, maar ook over nu, dat zie je bijvoorbeeld bij pesten. Het is zo belangrijk dat je je niet mee laat slepen door je omgeving. Dat kan grote gevolgen hebben. Vrijheid begint bij jezelf." Alle deelnemers kregen bovendien een workshop van Jos van Hest om hun voordracht nog eens goed te oefenen. Kira Dekker, bekend van De Beste Singer-Songwriter van Nederland zong tijdens de finale 2 nummers. Nieuwslezer Jeroen Overbeek nam de presentatie voor zijn rekening.

3 andere winnaars

Naast Sterre, bracht de wedstrijd nog 3 andere winnaars voort. Eline Huberts (16), Marjolein Werkman (18) en Ayu Ritzema (18) dragen hun gedicht voor tijdens de herdenkingen in Kamp Amersfoort, Nationaal Monument Kamp Vught en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Overige finalisten worden vaak uitgenodigd om op lokale herdenkingen hun gedicht voor te dragen: Henrike Vellinga (17) draagt dit jaar op 4 mei haar gedicht voor op het Martinikerkhof in Groningen.

Jury

De jury bestond dit jaar uit Anne Vegter (Dichter des Vaderlands), Peter den Oudsten (burgemeester Groningen), Dirk Mulder (directeur Herinneringscentrum Westerbork), Eric Burmeister (lid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en ceremoniemeester Nationale Herdenking) en Isa Hamerlinck (winnares Dichter bij 4 mei 2015).